пʼятниця, 08 грудня 2023 15:29

Українців попередили про нову шахрайську схему в інтернеті

Українців попередили про нову шахрайську схему в інтернеті
Онлайн-шахраї вигадали нову схему для видурювання грошей з українців. Фото: ілюстративне

Онлайн-шахраї вигадали нову схему для видурювання грошей з українців.

Зловмисники пропонують нібито заробіток в інтернеті за перегляд відео та лайки. Про це у п'ятницю, 8 грудня, повідомила пресслужба Кіберполіції.

Правоохоронці зазначають, що це одна з поширених шахрайських схем. Аферисти пропонують передивлятися короткі відео, наприклад у TikTok, ставити лайки або ж писати відгуки в Google-картах за гроші. Оголошення та повідомлення шахраї розповсюджують у месенджерах.

Зловмисники можуть виплачувати від 100 до 500 гривень, щоб увійти в довіру до потенційної жертви. У такий спосіб вони збирають персональні дані, зокрема інформацію про банківську карту. Це одна з поширених шахрайських схем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб отримати виграш, вам потрібно купити товар": як шахраї видурюють гроші

Надалі аферисти пропонують приєднатися до так званої "робочої групи" з можливістю значно більшого заробітку. Шахраї пропонують придбати товари за відносно невеликі суми і обіцяють повернути гроші.

Наступний крок - адміністратори пропонують придбати неіснуючий товар за значно вищими цінами. При цьому надають фішингові посилання на шахрайські онлайн-магазини, де треба ввести конфіденційну платіжну інформацію. Отримавши дані карток, аферисти крадуть з них заощадження.

Як не потрапити на гачок шахраїв

- надавайте перевагу вакансіям з офіційним працевлаштуванням;

- не довіряйте пропозиціям незнайомців отримати гроші задарма;

- не переказуйте гроші на невідомі рахунки;

- не повідомляйте конфіденційної інформації стороннім (дані картки, логін і паролі до онлайн банкінгу тощо);

- ніколи не вводьте конфіденційні дані на підозрілих сайтах;

- не переходьте за сумнівними посиланнями.

Якщо ж інформацію про банківську карту розголошено, зверніться до банку та заблокуйте картку. У разі виявлення фактів шахрайства негайно повідомляйте в Кіберполіцію.

Шахраї, крім стандартних телефонних дзвінків від імені працівників банків, можуть використовувати різні технології, аби бути більш переконливими.

Наприклад, для підміни номера телефону використовують спуфінг ідентифікатора абонента або телефонний спуфінг. Про це розповіли у Міністерстві юстиції.

Зараз ви читаєте новину «Українців попередили про нову шахрайську схему в інтернеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі