середа, 28 червня 2023 05:10

Шахраї використовують телефонний спуфінг: що це таке

Шахраї використовують телефонний спуфінг: що це таке
Шахраї можуть імітувати роботизовані банківські порадники. Фото: pixabay.com

Шахраї, крім стандартних телефонних дзвінків від імені працівників банків, можуть використовувати різні технології, аби бути більш переконливими.

Наприклад, для підміни номера телефону використовують спуфінг ідентифікатора абонента або телефонний спуфінг. Про це розповіли у Міністерстві юстиції.

Що таке телефонний спуфінг

У таких випадках телефонує шахрай, а на екрані смартфона відображається український номер банку.

Шахраї можуть імітувати роботизовані банківські порадники. Коли роботизований голос під різними приводами повідомляє про необхідність надання банківських даних фейковому працівнику банку.

Крім трьох цифр на звороті картки (CVV/CVC код), кодів (одноразових паролів) банків і мобільних операторів, пін-коду до картки, шахраї також можуть виманювати інформацію про фінансовий номер телефону і пароль для авторизації в онлайн-банкінгу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обирайте післяплату. Поради з купівлі товарів в Інтернеті

Що робити у таких випадках

Якщо телефонує працівник банку, краще покладіть слухавку і перетелефонуєте самостійно на офіційний номер банку, зазначений на звороті платіжної картки.

За жодних умов не повідомляйте:

тризначний номер на звороті картки;

коди банків і мобільних операторів;

паролі до інтернет-банкінгу;

пін-код до картки.

Якщо стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв'язку на сайті кіберполіції або повідомте про ваш випадок за номером телефону: 0 800 505 170.

Понад 80% звернень громадян до кіберполіції – про шахрайство. Найчастішими схемами зловмисників є продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства і фішинг.

З початку року зросла кількість фішингових розсилань.

Зараз ви читаєте новину «Шахраї використовують телефонний спуфінг: що це таке». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі