вівторок, 16 січня 2024 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Технологічна революція: як штучний інтелект позбавить нас робочих місць

Технологічна революція: як штучний інтелект позбавить нас робочих місць
Реклама ШІ на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, 15 січня 2024 року. Технології штучного інтелекту привернули велику увагу на форумі. Цього року тема ШІ "як рушійної сили економіки і суспільства" отримає близько 30 окремих сесій / East News

МВФ прогнозує, що штучний інтелект (ШІ) у найближчі роки змінить характер розвитку світової економіки – збільшить продуктивність праці та водночас позбавить роботи мільйони працівників, яким доведеться освоїти новий фах. Проте більший вплив радше буде на розвинуті економіки, а не на такі, що розвиваються, як то українська. ШІ – це нові технології, які докорінно змінять наше життя у найближче десятиліття, подібно до появи комп'ютерів, мобільних телефонів та інтернету.

ШІ уміє брехати

Неправдива та оманлива інформація, наповнена передовим ШІ, яка загрожує підірвати демократію та поляризувати суспільство, є головним безпосереднім ризиком для світової економіки, йдеться у звіті Всесвітнього економічного форуму, пише АР.

У звіті дезінформація описується як найсерйозніший ризик протягом наступних двох років, підкреслюючи, як швидкий розвиток технологій також створює нові проблеми або погіршує існуючі. Автори стурбовані, що бум генеративних чат-ботів штучного інтелекту, таких як ChatGPT, означає, що створення складного синтетичного контенту, який можна використовувати для маніпулювання групами людей, більше не обмежуватиметься тими, хто має спеціальні навички.

7% росту світового ВВП через ШІ

У публікації в своєму блозі голова МВФ Крісталіна Георгієва закликала уряди по світу вже створювати системи соціального захисту і пропонувати програми перепідготовки для протидії шкідливому впливу ШІ. Про це пише CNN.

Свій блог вона написала перед щорічним Всесвітнім економічним форумом у швейцарському Давосі, де ця тема на порядку денному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Сем Альтман, виконавчий директор виробника ChatGPT OpenAI, і його найбільший спонсор, гендиректор Microsoft Сатья Наделла, виступають у Давосі.

Деякі технологічні фірми вже прямо вказали на ШІ як на причину перегляду штату своїх працівників. Попри те, що робочі місця можуть змінюватися, широке впровадження ШІ може зрештою підвищити продуктивність праці та збільшити глобальний ріст ВВП на 7% щорічно протягом 10 років, за оцінкою економістів Goldman Sachs у березні 2023 року.

Хто передусім виграє від штучного інтелекту?

Георгієва пише, що ми стоїмо на порозі технологічної революції, яка може дати стрибок продуктивності, стимулювати глобальне зростання та підвищити доходи у світі. Але також може замінити робочі місця та поглибити нерівність.

Чистий ефект важко передбачити, бо ШІ складним чином впливатиме на економіку. Що можемо впевнено сказати, пише Георгієва, що нам потрібно буде придумати набір політики безпечного використання величезного потенціалу ШІ на користь людству.

Багато досліджень, пише вона, передбачили, що робочі місця будуть замінені ШІ. Але знаємо, що в багатьох випадках нові технології доповнять роботу людини.

Майже на 40% працівників у світі вплине штучний інтелект

На роботу майже 40% працівників у світі вплине ШІ. Історично автоматика та інформаційні технології мають впливав на рутинні завдання, але одна з речей, яка відрізняє ШІ - здатність впливати на висококваліфіковані робочі місця. Відтак розвинуті економіки зіткнутися з більшими ризиками від ШІ, але також матимуть більше можливостей для його використання й переваги, порівняно з економіками, що розвиваються.

У країнах з розвиненою економікою близько 60% робочих місць можуть піддатися впливу ШІ. Приблизно половина відкритих вакансій може виграти від інтеграції нової технології, покращити продуктивність праці. Для іншої половини ШІ може виконувати ключові завдання, які зараз виконують люди, що може знизити попит на робочу силу. Це призведе до зниження зарплат та скорочення кількості вакансій. Деякі робочі місця можуть зникнути.

На ринках, що розвиваються, як от України, ШІ вплине на 40% робочих місць, а на ринках з низьким рівнем доходу - на 26%. Ці висновки припускають, що країни з ринками, що розвиваються, стикаються з меншою кількістю негайних проблем, на які можуть вплинути нові технології. Багато з цих країн ще не мають інфраструктури чи великої кількості кваліфікованої робочої сили для використання переваг ШІ. Проте ростуть ризики, що з часом технологія може погіршити нерівність у розвитку країн.

Хто швидше освоїть нові технології, той більше зароблятиме

ШІ також може вплинути на нерівність доходів і багатств всередині країн. Можемо побачити поляризацію в межах доходів працівників, які можуть використовувати ШІ, що дасть їм підвищення продуктивності праці та зарплат. Ті, хто не зможе навчитися швидко використати нові переваги, матимуть ще нижчу продуктивність та менші доходи.

Дослідження показують, що ШІ може допомогти менш досвідченим працівникам швидше підвищити продуктивність праці. Молодшим працівникам буде легше використовувати нові можливості, а літнім важче адаптуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Вплив на доходи значною мірою буде залежати від того, наскільки ШІ доповнить високооплачуваних працівників. Якщо значно доповнить працівників, це може призвести до непропорційного збільшення доходів частини людей.

Крім того, фірми, які впровадять ШІ, підвищать продуктивність праці, а відтак прибутковість капіталу, що може сприяти тим, хто має високі доходи. Обидва ці явища можуть посилити нерівність у суспільстві.

Країнам буде важливо створити комплексні системи соціального захисту і запропонувати програми перекваліфікації для незахищених працівників

У більшості випадків ШІ, мабуть, погіршить загальну нерівність, що політики повинні будуть активно вирішувати, щоб запобігти негативним впливам технологій на подальше розпалювання соціальної напруги. Країнам буде вкрай важливо створити комплексні системи соціального захисту та запропонувати програми перекваліфікації для незахищених працівників. Роблячи це, зможемо зробити перехід до ШІ більшим інклюзивним та стримати нерівність.

ШІ вже інтегрують у компанії у світі надзвичайно швидко, що підкреслює потребу діяти для політиків. Щоб допомогти країнам розробити правильну політику, МВФ розробив Індекс готовності до ШІ, який вимірює готовність у таких сферах, як цифрові технології в інфраструктурі, використання людського капіталу та ситуація на ринку праці, інновації та економічна інтеграція, регулювання та етика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

За допомогою цього індексу, співробітники МВФ оцінили готовність 125 країн. Результати показують, що багатші економіки, включаючи розвинені та деякі країни з економікою, що розвивається, краще готові для впровадження ШІ, ніж країни з низьким рівнем доходу, хоча між ними є значні відмінності. Сінгапур, США та Данія показали найвищу готовність.

Керуючись інформацією з Індексу готовності до ШІ, розвинені економіки повинні надавати пріоритет інноваціям та інтеграції ШІ, одночасно розвиваючи нормативні бази. Такий підхід дозволить виховати безпечне та відповідальне ставлення до нових технологій, що допоможе підтримувати суспільну довіру. Для ринків, що розвиваються, пріоритетом має бути закладення міцного фундаменту через інвестиції в цифрову інфраструктуру і компетентність працівників.

Хто попереду планети?

Опитування 4702 гендиректорів у 105 країнах показало, що Велика Британія – один із лідерів у впровадженні ШІ, який запускає чат-боти, такі як ChatGPT, і генератори зображень, такі як Midjourney. Про це пише британська The Guardian.

Найбільше впроваджують ШІ керівники компаній у Норвегії, Японії та Фінляндії

42% керівників британських компаній запровадили нову технологію в минулому році, й лише 9% німецьких керівників і 20% французьких гендиректорів, а також 38% гендиректорів США та 25% китайських. Передові в цьому процесі керівники в Норвегії - 53%, Японії - 50% і Фінляндії - 49%.

Кевін Елліс, старший партнер PwC UK, сказав: "Британські керівники шукають можливості кардинальних змін. ШІ представляє момент "ходи або програй" – якщо ці технології ретельно реалізувати, то вони пропонують величезні переваги для ефективності, конкурентоспроможності та, зрештою, прибутковості. Економіка Великої Британії, яка базується на послугах, робить її ідеальною для революції ШІ. Розробка технологій - лише половина успіху, а забезпечення того, щоб люди та компанії могли їх використовувати - ключове".

Що воно таке – ШІ?

Моделі ШІ або "машинного навчання" існують вже досить давно, пояснює ВВС. Ключем до розуміння є процес, який називається машинним тренуванням, під час якого комп'ютерна програма отримує дуже велику кількість даних і інструкції, як їх обробляти. За допомогою цих мільярдів порівнянь, програма може прочитати завдання та згенерувати результат. Вона може сама вивчати правила граматики та розуміти значення слів, без допомоги людини, розрізняти та генерувати зображення.

За десять років у нас будуть чат-боти, які працюватимуть як експерти у будь-якій галузі. Зможете запитати лікаря-експерта, викладача-експерта, юриста-експерта про все, що потрібно

"Думаю, за десять років у нас будуть чат-боти, які працюватимуть як експерти в будь-якій галузі. Ви зможете запитати лікаря-експерта, викладача-експерта, юриста-експерта про все, що потрібно, і змусити ці системи робити необхідні вам речі", - каже Сем Альтман.

Ідея єдиної моделі ШІ, здатної обробляти будь-які дані, а відтак виконувати будь-які завдання, від перекладу між мовами до розробки нових ліків, відома як штучний загальний інтелект - ШЗІ.

Для одних - це кінцева мета всіх досліджень ШІ. Для інших - шлях до науково-фантастичних антиутопій, у яких ми вивільняємо інтелект настільки далеко за межі нашого розуміння, що більше не в змозі його контролювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Донедавна ключовий процес тренування більшості ШІ був відомий як "контрольоване навчання", або навчання з учителем. Люди давали ярлики з поясненням величезним наборам навчальних даних, а ШІ мав знайти закономірності у цих даних. Потім ШІ просили застосувати віднайдені закономірності до нових даних і дати коментар щодо їхньої точності.

Контрольоване навчання - неймовірно потужний метод, однак багато з останніх проривів у ШІ стали можливими завдяки спонтанному навчанню, або навчанню без учителя.

Простіше кажучи, завдяки використанню складних алгоритмів і величезних наборів даних ШІ зміг навчатися без будь-якої допомоги людини.

Наприклад, обсяги тексту в інтернеті та оцифрованих книг настільки величезні, що за багато місяців ChatGPT зміг навчитися самостійно поєднувати слова в осмислений спосіб, мову, а люди потім лише допомагали точніше налаштувати його відповіді.

Швидкий прогрес, якого досягли моделі навчання ШІ за останній рік, викликав нову хвилю ентузіазму та занепокоєння щодо потенціалу технології і наразі немає жодних ознак сповільнення. Обіцянки і застереження наукової фантастики раптово підкралися у реальному житті. Ми виявили, що живемо у світі, де штучний інтелект починає виявляти свої дивні нелюдські здібності.

Відповідь на питання, як можемо підготувати машини до цього світу зі складною етикою, криється у тому, як виховуємо власних дітей і готуємо їх до зустрічі з нашим складним світом

"Відповідь на питання, як можемо підготувати машини до цього світу зі складною етикою, криється у тому, як виховуємо власних дітей і готуємо їх до зустрічі з нашим складним світом. Коли виховуємо дітей, не знаємо, з якими саме ситуаціями вони зіткнуться. Не даємо їм відповіді на всі можливі запитання. Скоріше, вчимо їх, як знайти відповідь самостійно", - каже Мо Гавдат, автор і колишній головний бізнес-директор Google X.

Американська компанія OpenAI, якій належить чат-бот зі штучним інтелектом ChatGPT, змінила політику використання її застосунку. Скасувала заборону на застосування ChatGPT у військових цілях.

Зараз ви читаєте новину «Технологічна революція: як штучний інтелект позбавить нас робочих місць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі