середа, 26 квітня 2017 07:25

"Розумна" рукавичка допоможе медикам

"Розумна" рукавичка допоможе медикам

Інноваційна медична рукавичка може визначати стан м'язів у пацієнтів з церебральним паралічем або після інсульту. Її розробили американські фахівці з Університету Каліфорнії в Сан-Дієго спільно з дитячою лікарнею Rady, передає gogetnews.

"Розумна" рукавичка вирішить проблему лікарів: вони оцінювали жорсткість і силу м'язів у пацієнтів, покладаючись тільки на власну чутливість. Ця система була дуже суб'єктивною і не точною.

Пристрій дозволяє встановити спастичність (особливість поведінки скелетної м'язової тканини в поєднанні з паралічем, підвищеною активністю сухожильного рефлексу і гіпертонусом м'язів) за модифікованою шкалою Ashworth з шістьма рівнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені виявили найрозумнішу тварину

Рукавичка має вигляд звичайної, але на зовнішній стороні є акселерометр, а на внутрішній розмістили 300 різних датчиків тиску. Вони через USB-канал передають інформацію на комп'ютер. Коли лікар згинає і розгинає руки пацієнта, датчики вимірюють прикладену силу. В цей час акселерометр визначає, наскільки швидко рухається кінцівка. Програма на комп'ютері обробляє ці дані і визначає ступінь жорсткості м'язів.

Перші клінічні випробування пройшли успішно. У тестах цифри узгоджувалися в 64% випадків.

У Великобританії створили "розумний" бинт. Він може звітувати про загоєння рани.

Зараз ви читаєте новину «"Розумна" рукавичка допоможе медикам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі