вівторок, 28 квітня 2020 17:41

Озонова діра над Арктикою затягнулася

Озонова діра над Арктикою затягнулася
Рекордна за розмірами озонова діра над Арктикою - затягнулася. Фото CNN

Рекордна за розмірами озонова діра над Арктикою - затягнулася. Про її появу над Арктикою вчені заявили у березні.

Поява діри була пов'язана з надзвичайно потужними полярними вихорами, а її закриття не пов'язано зі зниженням викидів шкідливих газів, - повідомляє CNN із посиланням на Службу моніторингу атмосфери Коперника.

"Covid-19 та карантинні заходи, швидше за все, ніяк з цим не пов'язані. Озонова діра з'явилася через незвичайний полярний вихор і ніяк не пов'язана з якістю повітря", - йдеться в повідомленні CAMS у Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Озоновий шар Землі відновлюється

Полярна комірка, або полярний вихор - елемент циркуляції земної атмосфери у приполярних районах Землі. Має вигляд приповерхневого вихру, який закручується на захід, виходячи з полюсів. Полярний вихор над Арктикою зазвичай більш слабкий через присутність поруч суші і гірських хребтів, які впливають на погоду.

Озоновий шар розташовується на висоті від 12 до 50 км над Землею і захищає її від ультрафіолетового випромінювання. Антарктична озонова діра утворилася в результаті попадання в атмосферу хімічних сполук і з'являється щороку.

Озоновий шар над Антарктидою відновився настільки, що фактично зупинив більшість тривожних змін в атмосфері Південної півкулі.

Зараз ви читаєте новину «Озонова діра над Арктикою затягнулася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі