четвер, 02 квітня 2020 09:48

Озоновий шар Землі відновлюється

Озоновий шар Землі відновлюється
Виснаження озонового шару призвело до зміщення високих повітряних течій на південь Фото: reuters

Озоновий шар над Антарктидою відновився настільки, що фактично зупинив більшість тривожних змін в атмосфері Південної півкулі.

Монреальська угода 1987 року про припинення провадження озоноруйнуючих речовин зупинила окремі зміни в повітряних потоках навколо Південної півкулі, пише науковий журнал Nature.

Виснаження озонового шару призвело до зміщення високих повітряних течій на південь. Відбулися зміни в характері опадів і, вірогідно, в океанських течіях. За 10 років після підписання протоколу, зміщення потоків зупинилося.

Пауза в русі була викликана змінами в озоні, тобто Монреальський протокол призупинив або навіть злегка змінив південну міграцію струменевого потоку.

"Погодні смуги", які переносять наші холодні фронти, звужуються до південного полюсу, і саме тому в південній Австралії за останні тридцять років кількість опадів зменшилася, - каже хімік-органік з Мельбурнського університету Ян Рей.

На жаль, викиди вуглекислого газу продовжують зростати і ставлять під загрозу прогрес у відновленні озонового шару. У минулому році антарктична озонова діра досягла свого найменшого річного піку за всю історію спостережень з 1982 року. Проблема ще не вирішена. У останні роки зросли виробництва озоноруйнуючих хімічних речовин, в промислових районах Китаю.

"Ми називаємо це "паузою", тому що тенденції циркуляції потоків можуть поновитися, залишитися без змін або повернути назад", - каже хімік Антара Банерджі з Університету Колорадо в Боулдері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна відмовиться від усіх речовин, які руйнують озоновий шар

Монреальський протокол є доказом того, що, якщо діяти глобально і негайно, можна допомогти призупинити або навіть повернути назад частину завданих збитків. Зростання викидів парникових газів нагадує, що однієї такої дії недостатньо.

Озоновий шар Землі відновлюється зі швидкістю 1-3 відсотка в рік. При таких темпах озоновий шар Північної півкулі повністю відновиться до 2030-го, Південної півкулі – до 2050 -го. А полярних регіонів – до 2060 року. Те, що озоновий шар поступово відновлюється – результат заборони на використання руйнуючих його газів, повідомили в агентстві ООН з навколишнього середовища.

Зараз ви читаєте новину «Озоновий шар Землі відновлюється». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі