неділя, 13 жовтня 2024 02:16

Окупанти активно використовують термінали Starlink і таким чином зібльшують свою ефективність - WP

Окупанти активно використовують термінали Starlink і таким чином зібльшують свою ефективність - WP
Росіяни активно використовують Starlink Ілона Маска. Фото: УНІАН

Російські війська в Україні почали активно застосовувати на полі бою термінали Starlink.

Ефективність дій окупантів через це помітно зросла, пише The Washington Post.

Поставки цих терміналів в Росію заборонені відповідно до американських санкцій. Однак в Росії функціонує чорний ринок терміналів.

Українські солдати при цьому мають сумніви, що американський мільярдер Ілон Маск, якому належить ця мережа, справді має бажання вирішити цю проблему. Все через те, що він, на їхню думку, ймовірно має прихильне ставлення до Росії.

За словами українських військових, зараз російські війська в наступі використовують термінали для координації своїх штурмів та артилерійсько-бомбових ударів.

Офіцер 72-ї механізованої бригади, яка з 2022 року обороняла район Вугледара і нещодавно була змушена відійти, описав використання Росією Starlink як один із важливих факторів на додачу до їхньої чисельної переваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лише Польща фінансує Starlink для України - Сікорський

Власний аналіз газети показав, що термінали Starlink вільно продаються в Росії по ціні у тисячу доларів, що не набагато вище їхньої вартості в інших країнах. Термінали прив'язані до іноземних телефонних номерів і поштових скриньок, аби уникнути блокування.

Більшість добувається в Європі та транспортується через Об'єднані Арабські Емірати. Один постачальник повідомив, що з'єднання для пристроїв, куплених у Європейському Союзі, може бути заблоковано після 90 днів використання; одне з рішень – зареєструватися за українськими даними.

Компанія Starlink може відключати окремі термінали на основі їхніх ідентифікаційних номерів, або блокувати цілі зони на поверхні планети для отримання сигналу. Співрозмовник, знайомий зі Starlink, повідомив, що компанія технічно здатна визначити місцезнаходження активних терміналів на основі їхніх пінгів до супутників, але може бути важко розпізнати користувача на "передньому краї зони бою", де українці і російські війська діють дуже близько одне до одного.

Пентагон і SpaceX заявили, що вони борються з проблемою.

Starlink - проєкт американської компанії SpaceX мільярдера Ілона Маска з супутників зв'язку. Система надає доступ до широкосмугового інтернету у будь-якій точці планети.

Українські фахівці знайшли спосіб, який допоможе обмежити можливості Росії у користуванні терміналами Starlink.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти активно використовують термінали Starlink і таким чином зібльшують свою ефективність - WP». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі