середа, 16 серпня 2017 11:16

"Мій винахід допомагає почути глухонімих"

Студентка технічного коледжу імені Івана Пулюя Тамара Вощило з Тернополя створила макет руки, яка озвучує мову жестів через смартфон. Після того, як її винахід став предметом обговорень у наукових колах не тільки України, але й сусідніх держав, дівчина активно удосконалює розробку. Зараз 19-річна студентка шукає інвесторів.

Автор: facebook Тамари Вощило
  Студенкта з Тернополя створила макет руки, яка озвучує мову жестів через смартфон в рамках курсової роботи
Студенкта з Тернополя створила макет руки, яка озвучує мову жестів через смартфон в рамках курсової роботи

- Ідея виникла під час вивчення курсу "Мікропроцесорні системи". В рамках курсової роботи потрібно було створити робочу модель. Викладач пропонував нам безліч варіантів: розумний дім, керування світлом, дверима, побутовою технікою за допомогою голосу. Хотіла розробити щось, що дійсно полегшить життя людям. Почала працювати над проектом 2015 року. Перша модель була по лікоть, громіздка і важка. Потім удосконалила її. Рукавиця стала меншою, легшою, з якіснішою системою. На це пішло трохи більше місяця, - розповіла Gazeta.ua Тамара Вощило.

Електронна рукавиця, яка озвучує мову глухонімих, може запам'ятати 9 жестів. Їх можна перезаписувати безліч разів. Працює від смартфону або від переносної зарядки. Винахід складається з датчиків, які зчитують інформацію з кожного поруху пальця, та мікропроцесорного блоку на тильній стороні рукавиці. Інформація з рукавиці через Bluetooth надходить на смартфон.

Автор: facebook Тамари Вощило
  Зараз Тамара Вощило займається просуванням та удосконаленням унікальної розробки
Зараз Тамара Вощило займається просуванням та удосконаленням унікальної розробки

"Спеціальний мобільний додаток обробляє дані і миттєво озвучує фразу, яку щойно показали "на пальцях". Для програми кожен жест - набір кодів. Кожна фраза має порядковий номер. Одягаєш рукавицю, жестикулюєш - і твій смартфон миттєво переводить кожен рух у слова, озвучує їх. В основі мови, якою "спілкується" рукавиця, не лежить загально-прийнята мова жестів. Кожен власник зможе обрати індивідуальний набір жестів та фраз, яким вони відповідатимуть. Ми орієнтуємося на людей, які тимчасово втратили можливість говорити. Вони не знають мови жестів, а виражати свої бажання та думки їм якось треба. Така людина сама програмує зручний для неї жест і слово або цілу фразу. У програмі є режим запису і збереження нового жесту. Людина обирає фразу, натискає кнопку запису, тоді робить жест, який відповідає цій фразі. І зберігає його в програмі. Також цей винахід стане у пригоді тим, хто їде закордон, а не знає мови", - розповідає Тамара Вощило.

На створення винаходу студентка витратила 200 грн. Сподівається, що її розробка в майбутньому зацікавить інвесторів і полегшить життя людям з вадами.

"Зараз ми активно займаємося вдосконаленням розробки. Створили сайт, популяризуємо у міжнародній спільноті. Також збираємо кошти для розвитку проекту. Сподіваємося на підтримку інвесторів. Для старту потрібно всього 5 тисяч гривень. Далі суми будуть значно більшими", - підсумовує вона.

Для тих, хто має можливість підтримати юну дослідницю, потрібно зайти до спільноти ISIOY у Facebook. Тут є всі необхідні реквізити.

Кіберспортсмен з України Данило Ішутін кинув виклик боту дослідницької компанії OpenAI. Його створили за участю засновника компаній Tesla, SpaceX та Boring Company Ілона Маска.

Зараз ви читаєте новину «"Мій винахід допомагає почути глухонімих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі