пʼятниця, 21 червня 2019 12:57

"Для науковців важливо знайти пігулку для боротьби з раком" - вчений

"Для науковців важливо знайти пігулку для боротьби з раком" - вчений
Рак на другому місці за розвитком хвороб. Фото: Сергій Старостенко

Одне з ключових завдань для молекулярної біології - вивчення раку, розповів журналу "Країна" кандидат біологічних наук Олександр Скороход.

"Онкологічні захворювання поступаються тільки серцево-судинним. Це певний виклик для науковців: знайти одну пігулку чи кілька, які могли б допомогти боротися з раком. Численні дослідження показують, що онкозахворювання дуже індивідуальні. Залежать від способу життя людини, тип раку чи підтипу", - каже фахівець.

Над вивченням раку багато лабораторій із різних країн світу працюють спільно. За словами Скорохода, у світі майже немає лабораторій, які працюють ізольовано.

"Наша лабораторія спільно з лондонською займалися вивченням сигнальних шляхів. Тобто як інформація від поверхні клітини надходить у ядро, де ДНК є. Під час дослідження вивчали взаємодію між білками цього шляху, як білки мігрують у ядро й які ефекти там викликають. Наш сигнальний шлях пов'язаний із розвитком онкозахворювань. Тому що мутації в білках цього шляху призводять до різних видів раку. Можна використовувати результати, щоб діагностувати рак", - каже вчений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як якість сну впливає на тривалість життя

За словами науковця, важливо визначити, які гени активуються при хворобах. Завдяки цьому можна визначити 10-20 основних генів, які викликають рак.

Повну версію інтерв'ю з Олександром Скороходом читайте у найближчому випуску журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Для науковців важливо знайти пігулку для боротьби з раком" - вчений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі