пʼятниця, 15 вересня 2017 16:06

Звідки б Україна не везла антрацит, заробить все одно Росія - експерт

Звідки б Україна не везла антрацит, заробить все одно Росія - експерт
За словами експерта Віталія Кулика, Російська Федерація забезпечує три чверті всього світового експорту антрациту. Фото: Хвиля

Незалежно від фактичного джерела походження імпортного антрациту, факт поставки його в Україну замість споживання власного вугілля (що неможливо з причини блокади і окупації територій Донбасу) - все одно призводить до заробітків Росії на експорті цього виду палива. Таку думку висловив в матеріалі для "Хвилі" експерт проекту Енергетіка UA Віталій Кулик.

"У поточному році Україна імпортує 25 відсотків вугілля, необхідного енергетиці. Більша частина - антрацит, дефіцит якого виник після блокади і подальшої експропріації бойовиками ЛНР/ДНР шахт Донбасу. Імпортуючи його з різних джерел, Україна намагається позбутися російської антрацитовой залежності. Але парадокс ситуації в тому, що звідки б Україна не везла антрацит, за фактом вона лише стимулює експорт російського вуглепрому на світові ринки", - підкреслив експерт.

За його словами, Російська Федерація забезпечує три чверті всього світового експорту антрациту. "І звідки б Україна не імпортувала антрацит, вона лише вивільняє російським вугільникам нові ринки збуту. Уже в першому півріччі 2017-го РФ наростила експорт антрациту на 29 відсотків і довела його до 8,2 млн т. Упевнений, така динаміка збережеться і в другому півріччі", - додав Кулик.

Він закликав представників влади не концентруватися тільки на імпорті, оскільки він дає можливість заробити країні-агресору. У той же час, на думку Кулика, альтернативою може стати інвестування у власний видобуток вугілля. Тим більше, що Україна потребує і в додаткових обсягах вугілля газової групи, видобуток якого знижується.

"Вугледобувні підприємства України в першому півріччі 2017 року зменшили видобуток рядового вугілля на 2,9 відсотка (на 556,8 тис. т) у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року - до 18 млн 435,8 тис. т. А шахти Луганської обл. скоротили видобуток виробництва до 1 млн 514,1 тис. т (менше на 21,8 відсотка). Гірше справи йдуть тільки у Волинській обл. - видобуто всього 56,8 тис. т (менше на 48,3 відсотка)", - зазначив експерт.

Він додав, що виходом із ситуації має стати підвищення оптової ринкової ціни на електроенергію. "Час для ігор в комунізм закінчився. У нас немає вибору - купувати українське вугілля "по Роттердаму" або дешевше. У нас вибір - купувати "по Роттердаму" українське або імпортне. А "імпортне" значить "російське". З якої б країни формально воно в Україну не надходило", - резюмував Кулик.

Зараз ви читаєте новину «Звідки б Україна не везла антрацит, заробить все одно Росія - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі