четвер, 17 серпня 2023 10:10

"Зерновий коридор" без Росії: в ISW проаналізували спроби України обійти РФ в Чорному морі

"Зерновий коридор" без Росії: в ISW проаналізували спроби України обійти РФ в Чорному морі
Із порту Одеси 16 серпня вийшло цивільне судно з продовольством. Фото: facebook.com/oleksandr.kubrakov

Перше після припинення дії зернової угоди цивільне судно 16 серпня пройшло через створений Україною тимчасовий коридор у Чорному морі.

Це було зроблено в рамках зусиль України з обходу спроб Росії ще більше скоротити морське судноплавство, повідомляє в новому огляді Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики наводять слова керівника Української моніторингової групи з питань санкцій та свободи судноплавства Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрія Клименка, який заявив, що Україна реалізує стратегії створення "зернового коридору" без Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поставили всіх на коліна": росіяни на відео показали, як примусово "оглядали" судно "Сукра Окан"

У середині липня Клименко подав карту можливих маршрутів "зернового коридору" до Міжнародної морської організації. У Військово-морських силах України оголосили про створення тимчасових маршрутів руху цивільних суден, що прямують до та з українських чорноморських портів, починаючи з 8 серпня.

Разом з тим посол Росії в Туреччині Олексій Єрхов 16 серпня оголосив, що РФ працює з неназваними партнерами над альтернативами Чорноморській зерновій угоді.

"Кремль, ймовірно, прагне скоротити морські перевезення до українських портів без повного забезпечення блокади через ескалацію в Чорному морі. Включаючи нещодавню примусову зупинку та огляд цивільного вантажного судна 13 серпня. Військово-морське позиціонування Росії в Чорному морі, можливо, ще не має такого бажаного ефекту, і Росія, ймовірно, намагається просувати свої власні ініціативи щодо експорту російського та вкраденого українського зерна, щоб ще більше підірвати потенційний успіх створеного Україною "зернового коридору", ‒ наголошують в ISW.

Із Одеси 16 серпня вийшло перше судно з продовольством після припинення дії зернової угоди. Тимчасовим коридором для торговельних суден до та з портів Одеси першим скористався контейнеровоз "JOSEPH SCHULTE" під прапором Гонконгу.

Вранці 13 серпня російські загарбники у Чорному морі примусово зупинили суховантажне судно "Сукра Окан", що йшло під прапором Палау в український порт Ізмаїл. Щоб зупинити корабель, агресори відкрили "попереджувальний вогонь" зі стрілецької зброї та підняли в небо гелікоптер.

Зараз ви читаєте новину «"Зерновий коридор" без Росії: в ISW проаналізували спроби України обійти РФ в Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі