вівторок, 27 лютого 2024 05:30

Заснували найстаріший банк світу

Заснували найстаріший банк  світу
Найстаріший банк світу заснували в 1472 році. Фото: wikipedia.org

27 лютого 1472 року було засновано Monte dei Paschi di Siena. Це найстаріший банк в світі. Працює до сьогодні в місті Сієна, Італія.

Спочатку банк фактично виконував функції ломбарду. Там можна було отримати гроші в борг під заставу майна. Ідея досить швидко стала популярною. Багато міст-держав організовували такі установи для підтримки місцевої економіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банк, де тримала гроші королева, став банкрутом

Спершу банк називався Monte di Pietà, або Monte Pio. Назва походила від слова "Monte", яке означало купу грошей, залучених від вкладників і призначених для видачі недорогих позик. Банком в сучасному розумінні BMPS став в 1624 році, після приєднання Сієни до Великого герцогства Тосканського.

Після об'єднання Італії BMPS скористався розширенням ринку і став одним з провідних в країні. Він першим в Італії почав видавати іпотечні кредити. На початку XX століття фінустанова стала другим за величиною ощадним банком в країні. Мала свої відділення в 20 містах по всій Італії.

Фінансову кризу 2007-2008 років банк пережив відносно благополучно. На кінець 2014 року мав близько 2200 відділень, в тому числі 40 за кордоном. Кількість клієнтів - 4,5 млн. фізичних і юридичних осіб. Банк залишається одним із провідних в Італії.

НАБУ оголосило підозру колишнім топменеджерам державного Приватбанку в розкраданні 136 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Заснували найстаріший банк світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі