середа, 20 липня 2022 10:23

"За рік державні виробники деревини заробили на УУБ майже 6 мільярдів гривень" - Сергій Гладкий

 

За рік після реформи на ринку деревини та переведення торгів на ліцензовані біржі, державні виробники заробили на УУБ 5,87 млрд грн, реалізувавши 1,93 млн кубометрів ресурсу. В інтерв'ю для "Укрінформ" директор Української універсальної біржі Сергій Гладкий розповів, як реформа зробила ринок прозорішим та справедливим, дозволила підвищити прибутки держави й сьогодні сприяє відновленню промисловості в деокупованих областях.

"З 1 липня 2021 року, тобто вже рік, торгівля необробленою деревиною відбувається на ліцензованих біржах. На УУБ за новими правилами торги розпочалися минулого листопада. І з того часу загальний обсяг реалізованого ресурсу вже становить 1,93 млн кубометрів, загальною вартість 5,87 млрд грн. За рік реформи державні виробники деревини заробили на УУБ майже 6 млрд грн", - поділився директор УУБ

В середньому ціни на аукціонах зростали на 26%, завдяки чому додатковий дохід виробників лісу склав понад 800 млн грн. Ще більший ефект мало скорочення тіньового сектору та корупції у галузі.

"Звісно, коли реформа запрацювала, ми не могли уявити, в яких умовах зустрінемо її першу визначну дату. Та все ж, попри всі виклики, ринок продовжує активно розвиватися. Вже в травні державні лісгоспи реалізували ресурсу більше, ніж в січні чи лютому. В червні обсяги знов зросли - 465 тисяч кубометрів за місяць, це майже рекордний показник за весь час. Більше було лише в грудні минулого року. Нещодавно на УУБ також розпочалися торги лісоматеріалами, цей напрям постійно зростає", - зазначив Гладкий.

Він додав, що біржова торгівля дозволила ринку повністю відновитися. Чернігівська, Житомирська, Сумська області, окремі території яких пережили жахіття окупації та отримали значні пошкодження лісових масивів в результаті воєнних дій, залишаються одними з найактивніших на біржі.

"Державні виробники можуть запропонувати свій ресурс тисячам покупців, а ті завжди мають доступ до сировини. Біржа своєю чергою стежить за дотриманням угод і гарантує якість продукції", - резюмував директор УУБ.

Про те, як починалися торги деревиною 15 років тому, про оренду землі та державного майна, законодавчі зміни та перспективи відновлення приватизації, а також багато іншого - читайте у повній версії інтерв'ю.

 
Зараз ви читаєте новину «"За рік державні виробники деревини заробили на УУБ майже 6 мільярдів гривень" - Сергій Гладкий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі