понеділок, 05 вересня 2011 10:37

В уряді хочуть звільнити виробників сільгосптехніки від імпортних мит

В уряді хочуть звільнити виробників сільгосптехніки від імпортних мит

Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв доручив розробити законопроект про звільнення вітчизняних виробників сільгосптехніки від сплати ввізного мита на обладнання.

Проект закону про скасування імпортного мита на обладнання і технології для українських машинобудівних компаній до 15 вересня має розробити Міністерство економічного розвитку і торгівлі, пише "Комерсант Україна" у публікації "Сільгосптехніці звільняють шлях".

На думку Клюєва, це допоможе виробникам провести модернізацію.

"Україна є аграрною країною і має всі шанси стати сильним гравцем на ринку сільськогосподарської техніки", - заявив він.

Крім підтримки вітчизняних виробників, Кабмін має намір ввести обмеження для імпорту продукції закордонних компаній. У Держагентстві з управління державними корпоративними правами та майном в п'ятницю запропонували ввести мито на імпорт складної сільськогосподарської техніки старше трьох років на рівні не менше 35% від її митної вартості. Відповідна норма передбачена в проекті держпрограми розвитку сільгоспмашинобудування на період до 2016 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров зізнався у ще одному провалі аграрного сектору

В цілому проект програми пропонує щорічно направляти на підтримку вітчизняної галузі сільгоспмашинобудування не менше 1% від загального обсягу видатків держбюджету.
Зокрема, на закупівлю вітчизняної техніки на умовах лізингу з держбюджету пропонується щорічно виділяти не менше одного мільярда гривень, з яких 500 млн грн - на закупівлю зернозбиральних комбайнів.

Також не менше одного мільярда гривень пропонують виділяти сільгоспвиробникам на часткову компенсацію покупки вітчизняної сільгосптехніки, а також на залучення кредитів для оновлення парку. В Україні найбільшими виробниками сільськогосподарської техніки є Харківський тракторний завод, Херсонський машинобудівний завод, "Одессільмаш", Миколаївський, Уманський і Ніжинський заводи сільгоспмашинобудування, а також завод "Червона зірка". На їх частку припадає близько 90% вітчизняного випуску сільгосптехніки.

Ставки мит зараз невисокі - від 3% до 5% митної вартості обладнання, зазначив гендиректор аграрної компанії Landkom International Віталій Скоцик.

"Вітчизняне виробництво безнадійно застаріло, і вкладати гроші в його модернізацію, в принципі, безглуздо. Крім того, для модернізації компаніям потрібні значні кошти. А скасування мит не дасть компаніям достатніх для цього ресурсів", - упевнений менеджер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Присяжнюк пообіцяв 113 тисяч за 20 вирощених свиней

За його словами, великі приватні компанії не замовляють техніку в українських виробників.

"Комбайн від світового виробника збирає в 4-5 разів більше пшениці, ніж вітчизняний", - сказав Скоцик.

Єдиною перевагою вітчизняної техніки він називає низьку вартість, тому її замовляють держструктури і невеликі господарства. Втім, скасування мита може залучити світових виробників сільгосптехніки.

"Це хороша можливість налагодити в Україні великовузлове складання збиральних машин зі світовим ім'ям", - вважає директор консалтингової компанії "ПроАгро" Микола Верницький.

За його словами, саме спрощення податкової політики свого часу стало стимулом для виходу в Росію американської John Deere, яка відкрила там завод.

Зараз ви читаєте новину «В уряді хочуть звільнити виробників сільгосптехніки від імпортних мит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі