пʼятниця, 05 січня 2024 12:59

В ООН дали похмурий прогноз для світової економіки

У 2024 році темпи зростання світової економіки сповільняться до 2,4% порівняно з 2,7% у 2023 році.

ООН представляє похмурі економічні прогнози на найближчу перспективу, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у доповіді.

"Експерти ООН передбачають тривалий період жорстких умов кредитування та високих витрат на позики. Обтяжена боргами світова економіка потребує додаткових інвестицій", - сказано в повідомленні.

Для України експерти прогнозують економічне зростання приблизно на 4%. В Україні економіка продемонструвала незначне відновлення у 2023 році після попереднього спаду на 29,1%, збільшившись приблизно на 4,6% і продемонструвавши деяку стійкість до наслідків війни, що триває, особливо щодо постачання електроенергії, наголошується в доповіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ООН зробили гучну заяву щодо війни в Україні

"2024 рік має стати роком, коли ми виберемося з цієї трясовини. За допомогою великих і сміливих інвестицій ми можемо стимулювати сталий розвиток та дії щодо боротьби зі зміною клімату, а також вивести світову економіку на шлях швидшого зростання", - додав Гутерріш.

У низці великих розвинених країн, особливо в США, у 2024 році зростання сповільниться з огляду на високі відсоткові ставки, скорочення споживчих витрат та погіршення ситуації на ринку праці.

Короткострокові перспективи зростання для багатьох країн, що розвиваються, особливо в Латинській Америці та Азії, також погіршуються через посилення фінансових умов, скорочення бюджетного простору і млявого зовнішнього попиту.

 

Цьогоріч економічне зростання в Китаї сповільниться до 4,7%.

"Глобальна інфляція продовжить знижуватися і досягне 3,9% у 2024 році (порівняно з 5,7% у 2023 році). Однак тиск цін у багатьох країнах все ще залишається підвищеним, і будь-яка подальша ескалація геополітичних конфліктів може призвести до відновлення зростання інфляції", - прогнозують в ООН.

В Україні є ризики фінансування державного бюджету у січні-лютому. Для покриття видатків активізують внутрішні ресурсів. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

Зараз ви читаєте новину «В ООН дали похмурий прогноз для світової економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі