четвер, 21 грудня 2023 18:15

Українська економіка перейшла на план "Б"

Українська економіка перейшла на план "Б"
В уряді сказали про активізацію внутрішніх ресурсів. Фото: НБУ

В Україні є ризики фінансування державного бюджету у січні-лютому.

Для покриття видатків активізують внутрішні ресурсів. Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко, повідомив "Інтерфакс-Україна".

"На жаль, у січні-лютому рішень, які ухвалені партнерами, недостатньо (для фінансування потреб бюджету на цей період. - Gazeta.ua), щоб ми самостійно могли впоратися. Тому наразі працює механізм плану Б", - сказав міністр.

"Ми максимально наближатимемо ті ресурси, які ми можемо наблизити, на січень-лютий", - заявив Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштуватиме святковий стіл на цьогорічне Різдво

Серед таких заходів міністр фінансів назвав авансову сплату дивідендів держкомпаній і збільшення обсягу запозичень на внутрішньому ринку.

"Ситуація не критична, але є розуміння того, що в цей період нам потрібно максимально покладатися на внутрішній ресурс", - сказав Марченко.

Міністерство працює у кооперації з Національним банком, заявив урядовець.

Україна передбачила в законі про держбюджет на наступний рік максимум, який могла виділити на сектор оборони та безпеки, сказав міністр.

"Якщо не буде особливостей, то ситуація під контролем і ми можемо все профінансувати. Але найбільшу невизначеність нам формує сектор безпеки та оборони. Ми не можемо знати наперед, у який момент чогось не вистачить. Занадто багато запитань щодо ефективності використання коштів саме за цим напрямом", - заявив Марченко.

Національний банк на 22 грудня встановив курс долара на рівні 37,59 грн. Євро подорожчав на 22 коп.

У жовтні в Україну вперше за більш як три роки приїхала місія Міжнародного валютного фонду. Обговорили з урядовцями чотирирічну програму МВФ на $15,6 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Українська економіка перейшла на план "Б"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі