середа, 19 червня 2024 14:25

В НБУ заявили про швидке зростання реальних доходів українців

В НБУ заявили про швидке зростання реальних доходів українців
У першому кварталі 2024 року середньомісячна зарплата зросла на 22,5%. Фото: pixabay.com

Завдяки підвищенню зарплат, пенсій та зниження інфляції зростають реальні доходи громадян України.

2024 року зростання реальних доходів населення пришвидшилося, сказала директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова на презентації "Звіту про фінансову стабільність" НБУ.

"Номінальні доходи населення зростають досить швидко, і навіть реальні доходи з огляду на невисоку інфляцію відповідно зростають теж швидко", - сказала вона.

Зростає основна складова доходів - зарплати, передусім у приватному секторі. Цьому сприяє подальше відновлення економічної активності.

"З іншого боку, середню зарплату вгору рухає посилення конкуренції за працівників. Середньомісячна зарплата у першому кварталі 2024 року зросла на 22,5 відсотка порівняно із рівнем рік тому. Підприємства й надалі відчувають брак кваліфікованих працівників", - йдеться у звіті.

У лютому та березні Мінекономіки та МОМ опитали роботодавців. Понад половина зазначає, що найбільша складність - пошук працівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зросла кількість мільйонерів

На обсягах доходів позитивно позначилося поетапне підвищення мінімальної зарплати на початку року та у квітні. також збільшуються виплати у бюджетних установах, а також грошове забезпечення військовослужбовців. Коштом відновлення доплат за лютий-квітень 2024 року номінальні виплати військовим зросли на 10% у річному вимірі. Завдяки індексації зростають пенсії.

Інший вагомий чинник приросту реальних доходів стало сповільнення інфляції.

"Попри збереження безпекових ризиків та руйнування енергетичної інфраструктури, економіка й надалі зростатиме. Ділова активність сприятиме зниженню безробіття. Конкуренція роботодавців за кваліфікованих працівників і надалі зумовлюватиме підвищення зарплат. Згідно з опитуванням НБУ підприємств у першому кварталі 77% опитаних планують підвищити зарплату у 2024 році. Крім того, уряд має наміри підвищувати рівень оплати праці військовослужбовців. Однак пришвидшення інфляції дещо гальмуватиме приріст реальних доходів", - кажуть у НБУ.

Міносвіти готується підвищити стипендії у вищих навчальних закладах, але виплачуватиме їх лише деяким студентам. Стипендії підвищать до сум, на які студенти зможуть вижити.

Зараз ви читаєте новину «В НБУ заявили про швидке зростання реальних доходів українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі