середа, 16 травня 2012 10:31

У Нацбанку незадоволені рівнем кредитування

У Нацбанку незадоволені рівнем кредитування
Олена Щербакова не виключила зменшення залишку обов'язкових резервів банків на кореспондентських рахунках в НБУ. Фото: lb.ua

Національний банк України (НБУ), враховуючи сприятливу макроекономічну ситуацію і низькі ставки на міжбанківському ринку, планує пом'якшити монетарні умови.

Про це у відеозверненні заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова.

"В останні 3-4 місяці залишки на коррахунках банків перебувають на рівні 19-20 мільярдів гривень, що дозволяє тримати ставки на міжбанку низькими. Водночас рівень кредитування в банківській системі не влаштовує НБУ. Сьогодні норма резервування перебуває на рівні 60%, і НБУ буде зменшувати її", - зазначила вона.

За її словами, облікову ставку потрібно змусити працювати, щоб вона стала ключовою.

"Нас не влаштовує той рівень кредитних вкладень, який сьогодні показує банківська система. Він дуже незначний ... Сьогодні ми моніторимо ставки, цього тижня буде тендер - ми подивимося, які ставки нам запропонують банки", - зазначила Щербакова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Греки зняли з рахунків 700 мільйонів євро за добу, єдина валюта впала до квартального мінімуму

Вона також не виключила зменшення залишку обов'язкових резервів банків на кореспондентських рахунках в НБУ.

"Сьогодні у нас утримується 60%, з часом ми плануємо цей показник зменшувати", - розповіла Щербакова.

Нагадаємо, НБУ цього року вже тричі знижував відсоткові ставки. Востаннє це відбулося 23 березня - тоді процентні ставки за кредитами "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами і без забезпечення були знижені на 25 базисних пункту - до 8,5% і 10,5% відповідно. Крім того, вперше за 1,5 роки регулятор знизив облікову ставку до 7,5%.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку незадоволені рівнем кредитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі