вівторок, 31 липня 2012 09:13

Українцям дозволили видавати кредити без ліцензій

Українцям дозволили видавати кредити без ліцензій
Громадяни та підприємства можуть вільно видавати грошові позики і отримувати за це процентну плату без будь-яких ліцензій. Фото: ati.com.ua

Верховний суд України прийняв рішення, яке може дати позичальникам альтернативний законний спосіб залучення коштів.

Вчора було оприлюднено постанову суду N6-79цс12 від 18 липня, яким підтверджено право населення і підприємств видавати позики під відсотки без ліцензії, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Позичальники обійдуть банки".

Суд прийшов до висновку, що закон "Про фінпослуги та держрегулювання ринків фінпослуг" може застосовуватися тільки до спеціальних суб'єктів-учасників ринку фінпослуг.

Учасники ринку фінпослуг, наприклад, банки, кредитні спілки, фінансові компанії, для видачі фінансових кредитів повинні отримувати відповідну ліцензію.

Водночас до інших юридичних і фізичних осіб закон не застосовується - вони можуть видавати позики і отримувати обумовлені договором відсотки в рамках ст. 1046-1048 Цивільного кодексу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі Януковича зміцнять береги за 2 мільйони гривень

Щоб заробити на позичання грошей, громадяни повинні укладати письмовий договір, тільки якщо сума позики перевищує 170 грн, а підприємства - у всіх випадках.

При отриманні коштів позичальник може надати розписку (ст. 1047). Розмір відсотків встановлюється договором (ст. 1048), але якщо він не визначений, то застосовується облікова ставка НБУ в розмірі 7,5%.

Договір позики вважається безпроцентним, якщо він укладений двома фізособами на суму менше 850 грн, або якщо предметом договору є речі.

Зараз ви читаєте новину «Українцям дозволили видавати кредити без ліцензій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі