пʼятниця, 11 січня 2019 11:41

Українців попередили про різке подорожчання продуктів

Українців попередили про різке подорожчання продуктів
Через погодні умови можуть подорожчати картопля, морква, буряк, усі види капусти та цибулі, вітчизняні помідори. Фото: WallpapersCraft

Через погодні умови на вихідних можуть подорожчати деякі продукти. Зокрема, овочі, зелень, гриби, яблука та груші.

"Ми вже це спостерігали минулого тижня, коли температура різко знизилася, а дороги засипало снігом. Так, картопля наприкінці грудня коштувала в Києві від 7-8 гривень за кілограм. Зараз кілограм продають від 10 гривень, ціна доходить навіть до 20 гривень", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.

Через погодні умови можуть подорожчати картопля, морква, буряк, усі види капусти та цибулі, вітчизняні помідори. Також петрушка, кріп, шпинат, усі салати, гриби, яблука та груші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найдорожче місто в Україні

"У першу чергу, дефіцит може виникнути на ринках. Однак може зачепити й окремі магазини, особливо у регіонах, де прогнозується погіршення погоди. Це Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Дніпропетровська, Харківська, Донецька і Луганська області", - додає експерт.

За його словами, морози будуть впливати на ціни у більш значній перспективі. Витрати на тепло закладатимуть у собівартість продукції. Водночас на ринку будуть з'являтися овочі та фрукти, які постраждали від низької температури та втратили зовнішній вигляд. Їхня вартість буде помірно невисокою і відповідатиме якості.

Порівняно з листопадом 2018-го, у грудні в Україні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,8%. Найбільше (на 16,5%) через сезонність подорожчали овочі. На 3,2-1,6% зросли ціни на молоко, молочні продукти, макаронні вироби, масло та хліб. Водночас на 1,4-0,5% подешевшали рис, яйця, цукор, фрукти і свинина.

Зараз ви читаєте новину «Українців попередили про різке подорожчання продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі