понеділок, 29 січня 2018 08:20

Українці проїдають понад половину своїх доходів

Українці проїдають понад половину своїх доходів
У середньому продукти подорожчають на 10-12% за умови девальвації на 7% і інфляції 9%. Фото: Agrodovidka

Українці платять за їжу велику частину своїх доходів, порівняно з жителями інших країн Європи, хоча ціни в нас на більшість продуктів нижчі.

Зарплати українців залишаються одними з найнижчих в Європі, а вартість продкорзини поступово наближається до середньоєвропейської. Це підрахували фахівці Економічного дискусійного клубу, повідомляє "Сегодня".

Наше молоко вже дорожче, ніж у поляків і білорусів, і всього вдвічі дешевше, ніж у французів. При цьому середня зарплата в Україні становить 18% від середніх заробітків у Польщі, 7,5% - від заробітків у Франції і 62% - в Білорусі. Ціни на курятину в 2,8 разу нижчі, ніж у Франції. Тільки овочі та яблука коштують набагато менше, ніж за кордоном. Експерти Економічного дискусійного клубу впевнені, що наші ціни, порівняно із зарплатами, завищені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що українці найчастіше купують на подарунки

"Показником того, що в нас найвищі ціни по відношенню до зарплат, є те, що українська сім'я зараз витрачає на харчування 57 відсотків місячного доходу, білоруська - 38 відсотків, а середньоєвропейська - всього 14-18. Відомо, що країни з аграрними і сировинними економіками, до яких належить і Україна, багатими не бувають, тому що їхня продукція вирізняється низькою доданою вартістю. Без розвитку високих технологій говорити про зростання заробітків до європейського рівня не доводиться ", - говорить виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Експерт упевнений, що для сімей з низьким рівнем доходів потрібно запровадити цільові грошові виплати на придбання соціальних продуктів харчування. Це можуть бути платіжні картки, за допомогою яких можна купити такі продукти.

"За багатьма позиціями вже досягнуто паритету з європейськими цінами, тому можна очікувати лише уповільнення темпів зростання. Відносна дешевизна наших фруктів і овочів влітку і восени пояснюється тим, що середню ціну знижує несортовими українська продукція, а наприклад, добірні імпортні яблука у нас вже зараз коштують, як в Європі. У середньому продукти подорожчають на 10-12% за умови девальвації на 7% і інфляції 9%. По м'ясу, вершковому маслу може бути зростання цін на 18%, по соняшниковій олії - навіть до 30 %. А цукор навряд чи дорожчатиме, бо його наварили багато. Здешевлення інших продуктів може бути тільки сезонним, це овочі та фрукти, а також, наприклад, влітку ціна на яйця може знизитися на 15-20%. На 20-30% влітку подешевшає сало через зниження на нього попиту. А ось куряче філе наблизиться за ціною до свинини і яловичини - 120 грн/кг", - упевнений директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Starbucks не планує відкриватися в Україні

"Середня по країні зарплата може перевищити 9000 грн. Точно зростуть заробітки в держсекторі, бо уряд обіцяв зростання як мінімальних зарплат, так і соцстандартів для військовослужбовців", - говорить Дорошенко.

Українці люблять торгуватися. У середньому вдається отримати знижку 18%, розповів Gazeta.ua спеціаліст відділу маркетингу та аналітики Picodi Україна Микола Кащеєв.

Компанія опитала більше 3100 жителів різних країн світу - чи є торг ефективним засобом економії.

Зараз ви читаєте новину «Українці проїдають понад половину своїх доходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі