середа, 25 травня 2011 09:47

Україна і Росія синхронно відмовляться від обмежень на експорт зерна

Україна і Росія синхронно відмовляться від обмежень на експорт зерна

Росія готується з 1 липня зняти заборону на експорт зерна.

Про це із посиланням на джерело в уряді у вівторок повідомили відразу кілька російських видань, пише "Дело".

За даними представника уряду РФ рішення про скасування ембарго з 1 липня "прийнято на 90%". Росія ввела ембарго на експорт зерна у серпні 2010 року, коли баланси показали, що через жорстоку посуху аграрії не дорахувалися більше третини очікуваного врожаю.

Урожай зерна в Росії склав у 2010 році 60,9 млн т - на 37% менше показника 2009 року. Уряд РФ спішно заборонив експорт зерна і на закритому ринку почав заходи щодо зниження цін. Однак сьогодні можна констатувати, що держава перестаралася з товарними інтервенціями - активний продаж зерна з держрезервів не просто зупинив зростання цін, але і призвів до їх різкого зниження.

У міру наближення нового сезону швидкість зниження цін все збільшувалася, і на початку травня ціни на зерно впали на 10-15%.

Останні два місяці місцеві аграрії активно лобіюють скасування ембарго - у них скупчилися значні запаси зерна, які неможливо вже збути на внутрішньому ринку, тоді як є явний дефіцит коштів для проведення посівної кампанії і збирання нового врожаю. Майбутній урожай в Росії оцінюється на рівні близько 80 млн т, що з лишком перекриває внутрішню потребу, і, з урахуванням перехідних залишків, формує експортний ресурс у розмірі близько 20 млн т.

Приблизно такий же обсяг зерна може поставити на зовнішні ринки і Україна.

"Ми повинні бути готові, що Україна повинна експортувати близько 20 млн т", - зазначив президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко.

При цьому, за його словами, можна не сумніватися, що експорт буде відрізнятися нехарактерною для початку сезону активністю.

"Ми підійшли до кінця сезону в закритому режимі, маємо колосальні залишки, все це лежить на елеваторах, елеватори неможливо зачистити, провести обробку та підготувати до прийому нового врожаю", - заявив Клименко.

Перехідні залишки в Україні оцінюються на рівні 6 млн т - це один із найбільших показників за останні роки. При цьому, зазначає видання, практично одночасне повернення на світовий ринок не піде на користь ані Україні, ні Росії. За оцінками експертів, один тільки фактор лібералізації Росією експорту зерна може "відмінусувати" від світових цін 15%. Укупі з Україною падіння вартості зерна може бути ще більш істотним.

Зараз ви читаєте новину «Україна і Росія синхронно відмовляться від обмежень на експорт зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі