середа, 02 лютого 2022 14:12

У Польщі подешевшають харчі, пальне та добрива

У Польщі подешевшають харчі, пальне та добрива
Уряд Польщі захищатиме гаманці співгромадян "Інфляційним щитом". Фото: pixaby.com

На пів року з 1 лютого у Польщі знижують ставки податку на додану вартість.

Як наслідок, у країні мають подешевшати пальне, газ, продукти і міндобрива.

Це результат застосування в Польщі так званого інфляційного щита — програми уряду з подолання негативнфих наслідків підвищення цін на економічний стан поляків.

ПДВ на пальне, опалення та природний газ знизиться з 23% до 8%, на продукти — з 5% до 0%, на електроенергію з 23% до 5%, а ставка на добрива буде 0%.

"Це буде радикальна зміна цін. Поляки побачать на заправках ще нижчі ціни на пальне. Я сподіваюся, що це відбудеться вже за три, максимум – за чотири тижні. За нашими розрахунками, ціна за літр палива знизиться на 13-15 євроцентів (4-5 грн. - Gazeta.ua). Ці витрати бюджет польської держави бере на себе", - сказав глава уряду Матеуш Моравецький, представляючи програму.

Він також закликав громадян слідкувати, чи знизили ціни продавці в крамницях.

"Я також закликаю підприємців, які продають продукти, відповідно зменшити ціни на продукти на 5 злотих, це понад 1 євро. Це дуже важливо, бо це не заробіток підприємців, а це частина того, що потрапляє до бюджету польської держави. Ми знижуємо найнижчу допустиму ставку ПДВ у Європейському Союзі до нуля. Це призведе до того, що з 1 лютого знизяться ціни на всі продукти", - сказав Моравецький.

Які варіанти пом'якшення інфляційного тиску на вітчизняну економіку розглядають в Україні?

Перший варіант — адресна допомога найбіднішим верствам. Другий варіант — допомога всім. Третій варіант — спробувати стримувати ціни. Інші варіанти — зменшення ПДВ чи зниження податків на харчі чи податкового навантаження на зарплату працівників певних критичних галузей.

Проте в наших реаліях зменшення ПДВ може мати корупційні наслідки і поставить бізнес в нерівні умови. Тому в Офісі президента розглядають ідею пом'якшити зростання цін для найвразливіших верств. Одна з них — адресна допомога. Про це каже радник президента, економіст Олег Устенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Талони на їжу — єдине вдале рішення в умовах інфляції

В Україні діють 4 ставки ПДВ. Базова — 20% - стосується більшої частини товарів та послуг. Знижена (14%) застосовується для певних видів сільгосппродукції, як от пшениця, ячмінь, кукурудза, соя, ріпак, насіння соняшника. Зниженою (7%) обкладаються різні культурно-мистецькі заходи. Нульова ставка оподаткування застосовується щодо експортованих товарів та супутніх експорту послуг; поставок для заправки морських, повітряних суден, послуг з перевезення пасажирів чи вантажів з України за кордон.

Національний банк погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7%. Світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими довший час, ніж очікувалося. Це не лише тиснутиме на виробничі витрати бізнесу, а й потребуватиме поступового перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги. Зберігатиметься і значний ціновий тиск з боку країн – торговельних партнерів України.

Інфляційна динаміка впродовж 2022 року буде доволі мінливою, прогнозують в НБУ. Крім того, як і в багатьох країнах світу, в Україні інфляційний сплеск буде тривалішим, ніж очікувалося раніше.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі подешевшають харчі, пальне та добрива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі