понеділок, 09 листопада 2020 17:56

У Литві потребують українських заробітчан: яких фахівців не вистачає

У Литві потребують українських заробітчан: яких фахівців не вистачає
Причиною нестачі працівників може бути еміграція. Фото: unsplash

У промисловому й будівельному секторах Литви не вистачає кваліфікованих працівників.

Причинами можуть бути нелегальні зарплати, державні виплати й еміграція, передає Delfi.lt.

Президент Литовської конфедерації промисловців Відмантас Янулявічюс сказав, що в промисловому секторі не вистачає рекордного числа працівників - майже16 тис.

"Так багато вільних робочих місць у нас раніше не бувало. Особливо бракує працівників середньої кваліфікації. Суттєва нестача відчувається в сфері обробної промисловості, інформаційних і комунікаційних технологій, у меблевому секторі. Потрібні також оператори автоматичних ліній", - сказав він.

Зі слів Янулявічуса, частково працівників не вистачає через те, що на ринку не залишилося білорусів і українців. Він припустив, що ті виїхали через пандемію, а в'їхати не можуть.

"Ситуація в Литві парадоксальна. З одного боку, у нас 100 тисяч безробітних, а тут - 40 тисяч офіційно вільних робочих місць", - каже президент конфедерації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка порахувала, скільки обходиться життя у Польщі

Президент Литовської асоціації будівельників Далюс Гедвілас повідомив, що сьогодні в цій галузі бракує компетентних кваліфікованих працівників.

"Протягом певного часу не вистачає зварювальників, фахівців із прокладання інженерних мереж і комунікацій, бетонників, фахівців різних груп. Некваліфіковані робітники є", - сказав він.

Кількість легальних трудових мігрантів зростатиме. Додаткове оподаткування заробітчан спровокує сильний відтік українців за кордон, переконаний президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Зараз ви читаєте новину «У Литві потребують українських заробітчан: яких фахівців не вистачає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі