четвер, 29 жовтня 2020 14:41

Оподаткування заробітчан: чим загрожує збільшення суми платежів

Оподаткування заробітчан: чим загрожує збільшення суми платежів
507 тис. українців стали платниками в польський Фонд соціального страхування. Фото: unsplash

Кількість легальних трудових мігрантів зростатиме. Додаткове оподаткування заробітчан спровокує сильний відтік українців за кордон.

"Фіскальна служба заявила, що трудові мігранти заробляють 12 мільярдів доларів на рік і грошима з державою не діляться. Вони самі собі копають могили. При кожному уряді виникає новий чиновник, який хоче всіх обкласти податками", - говорить президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник для UBR.ua.

Зі свого боку польський уряд розглядає зміни в міграційному законодавстві, чим спростить можливість отримання "карт побиту" для трудових мігрантів.

"За даними на серпень 2020-го, 507 тисяч українців стали платниками польського Фонду соціального страхування. Це історичний рекорд. Очевидно, що цифра тільки ростиме", - зазначив Василь Воскобойник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща збільшила кількість вакансій для українських заробітчан: що пропонують

За останні 4 роки кількість легальних трудових мігрантів зросла втричі.

"Усе частіше люди, які працювали там нелегально, оформляються офіційно. Якщо ти платиш податки, то одразу отримуєш відповідні трудові гарантії. У цей же час Україна заявляє про бажання обкласти всіх податками. З'являється ще один стимул забрати сім'ю і виїхати за кордон "з кінцями", - зауважив Василь Воскобойник.

Експерт радить дивитися чиновникам на крок вперед. За даними Інституту демографії за 2018-й, щорічно кількість працездатного населення в Україні скорочується на 200 тис. без урахування трудової міграції.

З його слів, до кінця 2030 року кількість працездатного населення може скоротитись на 2,9 млн осіб.

У Польщі збираються спростити процедуру отримання офіційного дозволу на роботу. За новими правилами не потрібно буде мати стабільне джерело доходу та постійне місце проживання.

Зараз ви читаєте новину «Оподаткування заробітчан: чим загрожує збільшення суми платежів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі