пʼятниця, 03 травня 2024 18:04

Скільки громадян виїде з України цього року - в НБУ дали прогноз

Скільки громадян виїде з України цього року - в НБУ дали прогноз
Цього року виїдуть 200 тисяч осіб. Фото: Pexels

Нацбанк прогнозує, що цього року з України виїдуть 200 тис. осіб.

При цьому НБУ також очікує, що у 2025-2026 роках додому повернуться 1,2 млн осіб, йдеться в черговому інфляційному звіті Нацбанку.

"У 2024 році очікується подальший відплив зовнішніх мігрантів (близько 200 тис. осіб)", - йдеться у звіті.

Якщо враховувати нормалізацію економіки України у 2025 році та поступове скорочення програм підтримки українських мігрантів за кордоном, то очікується чисте повернення мігрантів орієнтовно в кількості 400 тис. осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Теперішньому поколінню українців прийдеться довше працювати у старості - міністерка

У 2026 році цей процес пожвавиться. В НБУ вважають, що має повернутися до 800 тис. осіб.

Нацбанк також прогнозує зростання податків на 2,5% ВВП у періоді 2024-2026 років. Така "мобілізація додаткових фіскальних доходів" буде потрібна для відбудови та соціальної підтримки населення.

Станом на зараз близько 60% українських біженців планують повернутися додому. За даними управління Верховного комісара ООН у справах біженців через війну в Україні за кордоном знаходиться приблизно 6,3 млн громадян.

Виїзд наших громадян за кордон призвів до значного скорочення чисельності населення в Україні. Приблизно 4,2 млн українців, це ті, які знаходяться в країнах ЄС. Приблизно 1,3 млн у Росії або у Білорусії. А ще десь 400 тис. - це люди, які виїхали за межі Європи до інших країн.

Зараз ви читаєте новину «Скільки громадян виїде з України цього року - в НБУ дали прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі