пʼятниця, 15 грудня 2023 11:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Назвали кількість українців, які виїхали за кордон через війну

Назвали кількість українців, які виїхали за кордон через війну
На даний момент 50-60% біженців планують повернутися до України. Фото: eastnews.ua

Станом на зараз близько 60% українських біженців планують повернутися додому.

За даними управління Верховного комісара ООН у справах біженців через війну в Україні за кордоном знаходиться приблизно 6,3 млн громадян, розповів заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ Олександр Гладун, передає ТСН.

"Виїзд наших громадян за кордон призвів до значного скорочення чисельності населення в Україні. Причому, десь 4,2 млн українців, це ті, які знаходяться в країнах ЄС. Приблизно 1,3 млн у Росії або у Білорусії. А ще десь 400 тис. - це люди, які виїхали за межі Європи до інших країн. Така ось невтішна картина", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ порахував, скільки українських біженців назавжди залишаться за кордоном

Назад після закінчення війни до України повернуться не всі. Точний відсоток повернень наразі спрогнозувати неможливо.

"Зараз багато соціологічних центрів та фірм проводять обстеження наших мігрантів щодо повернення. Всі обстеження проходять за різною методологією, але, зазвичай, опитують людей у телефонному режимі. Зрозуміло, що опитування проводяться вибірково за наявних номерів абонентів. Тобто казати, що вибірка у цих дослідженнях репрезентована, навряд чи можна", - пояснив Гладун.

На даний момент 50-60% біженців планують повернутися до України.

Директиву тимчасового захисту Євросоюзу, яка надає українським біженцям право легально перебувати на території країн Європейського Союзу, продовжили до березня 2025 року.

Біженці з України мають у країнах ЄС право на роботу, проживання, медичну допомогу й базовий соціальний захист, йдеться у на сайті Європейської комісії.

Зараз ви читаєте новину «Назвали кількість українців, які виїхали за кордон через війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі