четвер, 11 липня 2013 10:15

У курортний сезон торгівлею раками заробляють по 500 гривень на день

У курортний сезон торгівлею раками заробляють по 500 гривень на день
Раків часто купують на весілля і пікніки. Фото: torange.ru

Богдан Стецюк з Білоцерківського району Київщини шість років розводить раків.

"Раніше займався рибою, але раки приносять більший дохід, ніж карасі та коропи, - розказує чоловік. - Рибу розводять мало не в кожному ставку, а раками займаються одиниці. Якщо в цьому бізнесі не тямиш, то заробітків доведеться чекати щонайменше два роки. Бо саме стільки часу треба, щоб виріс рак. Я знаю, як довести рака до товарного вигляду за рік".

Стецюк орендує два ставки. Раків продає у магазини, ресторани і паби.

"Раніше з братом їздили торгувати раками на ринок, але там більше мусиш віддати санепідемстанції і директору ринку, ніж заробиш. Я з такими торгами зав'язав. Маю багато замовників. Кілограм раків здаю по 50 гривень. На базарі дешевше, ніж за 90 гривень, не знайдеш. Де ви стільки заробите на кілограмі риби? Сусід свининою торгує і заробляє менше за мене", - зазначив Стецюк.

Зізнається, що влітку добре заробляє, бо раків часто купують на весілля і пікніки.

"Зараз модно робити на весіллях столики з делікатесами. Десь наливають медовуху і пригощають домашньою ковбаскою, а десь пиво з домашньої броварні подають з раками, - розказує підприємець. - Якщо замовляють більше 5 кілограм, доставляю у будь-який район Києва безкоштовно. Ще й ділюся рецептом, як зварити рака так, щоб м'ясо було м'якеньке, а не жорстке. Головне взяти глибоку каструлю, не пошкодувати води і солі. Додайте приправ і кропу. Довше 10 хвилин варити не варто. До столу раджу подавати з маслом і скибками лимону. Дехто смажить раків на грилі або в сковороді. Для мене кращого за вареного не існує".

Прошу поділитися секретами розведення. Стецюк розказує неохоче.

"Дехто закидає у ставок ікру, а я беру вже однорічний молодняк. За рік його можна ловити і продавати, - пояснює бізнесмен. - Розводити раків у домашніх умовах не складно. Головне, щоб у ставку вода була чиста. До їжі рак не вибагливий. Може жити в одному ставку з рибою і харчуватися падаллю. Дехто підгодовує раків кормом і дощовими черв'яками. Якщо добре годувати, він краще ростиме".

Ковельчанин Вадим Кайдаш торгує раками на Світязі. Ловить їх у водоймах за допомогою раколовок.

"Під час курортного сезону в день заробляю по 500-600 гривень, - розказує чоловік. - Наловити більше 4-5 кілограм за день - нереально. У природі їх не так багато залишилося".

Зараз ви читаєте новину «У курортний сезон торгівлею раками заробляють по 500 гривень на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі