середа, 07 березня 2012 15:45

Ставки за депозитами зменшаться на 2-3% - експерт

Ставки за депозитами зменшаться на 2-3% - експерт

Зменшення відсоткових ставок за депозитами на початку цього року було спричинене сезонним фатокром.

Таку думку висловив ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко в ефірі Першого ділового каналу.

"Найголовніший, на мою думку, сезонний фактор. Кожного року в четверному кварталі перед Новим роком завжди ставки по депозитам зростають, тому що банкам треба платити податки, хтось закриває валютну позицію, тобто виводить гроші з України, і потім попит на гривню зростає, відповідно зростають і ставки по депозитам. Так само традиційно у першому кварталі наступного року ставки падають, якщо немає політичних катаклізмів. Тому цей рік схожий на всі 20 минулих", - сказав він.

За його словами, це також було спричинено уповільненням інфляції.

"Несподівано для всіх інфляція в Україні була набагато менше, ніж 10% у минулому році. І в цьому році така тенденція, в принципі, підтверджується. Якщо рахувати річну інфляцію за результатами перших двох місяців цього року, то вийде всього 3%. Фактор інфляції дуже сильно впливає на ставки депозитів. Якщо взяти, наприклад Польщу, то там ставок по депозиту розраховується приблизно так: це рівень інфляції плюс 1-2% по депозитам. На жаль, Україна поки що належить до країн, що розвиваються, м'яко кажучи. Тому така формула не діє, але база залишається, додаються ще два фактора: це помилки монетарної і фіскальної політики та політика", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові розповіли, яку користь країні принесе продаж землі

Савченко спрогнозував, що до кінця року ставки за депозитами зменшаться ще на 2-3%.

"Мій прогноз на цей рік: до виборів, якщо не станеться якихось катаклізмів, потроху ставки мають падати. Тому що інфляція падає, Мінфін і Нацбанк не роблять великих помилок і великих реформ ... Думаю, до кінця вересня ставки по депозитам будуть трошки падати", - зауважив фахівець.

Зараз ви читаєте новину «Ставки за депозитами зменшаться на 2-3% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі