середа, 29 квітня 2020 20:15

Соціальні бунти і розвал економіки: експерти спрогнозували наслідки заборони виїзду заробітчан

Соціальні бунти і розвал економіки: експерти спрогнозували наслідки заборони виїзду заробітчан
Економіка України дуже залежить від заробітчан. Якщо їх не пустять за кордон, то матимемо значне падіння ВВП Фото: REUTERS

У соцмережах активно обговорюють заборону уряду під час карантину їхати на заробітки. Gazeta.ua запитала експертів, як це може вплинути на економіку України.

Економіст Олександр Охріменко:
"Уряд приймає багато неправильних рішень, які потім виправляє. Нещодавно ми бачили ситуацію, коли влада закрила ринки. Але після першого ж бунту їх довелося відкрити. Тепер не дають заробітчанам поїхати. Фактично, уряд спочатку створює проблему. А потім, коли вже бачить, що виникає соціальний конфлікт – іде на поступки. Влада не має права не випускати людей за кордон. Вже є прецеденти, коли не випустили заробітчан, посилаючись на епідситуацію. Якщо це влада буде робити після закінчення карантину, то буде соціальний вибух. По масштабах він може бути значно більшим, ніж Майдан. І врешті заробітчан випустять на роботу", - каже Олександр Охріменко.

Українців нічого не стримає. Навіть якщо доведеться купувати довідки, що вони їдуть за кордон до родичів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без роботи ризикують залишитися 2 млн підприємців: причини

"Економіка України дуже залежить від заробітчан. Якщо їх не пустять за кордон, то матимемо значне падіння ВВП, почнеться економічний занепад. Будь-які обмеження для заробітчан призведуть до погіршення економічної ситуації", - додає Охріменко.

Президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник:

"Сподіваюсь, що до кінця травня країни Євросоюзу відкриють кордони для українських трудових мігрантів. І Україні вдасться уникнути соціального вибуху. Але якщо й тоді уряд буде чинити перепони - це призведе до заворушень. Люди їдуть працювати за кордон не заради задоволення, а щоб прогодувати свої родини. Уряд не має права забороняти виїзди. Це право прописано в Конституції. Якщо вже з червня українці зможуть їхати за кордон, то економіка і далі буде підтримуватись за рахунок їхніх грошей. Скоріш за все влітку ще існуватимуть обмеження на в'їзд із двотижневим карантином. Роботодавці, які беруть людей зараз, забезпечують за свій кошт проходження карантину", - говорить Воскобойник.
Експерт переконаний, як тільки відкриються кордони це спричинить ще більшу хвилю трудової міграції ніж була до коронавірусу.
"Додасться бажання людей виїхати з країни назавжди. І знайти собі нову домівку, де права громадян будуть поважати", - зазначив експерт.

Голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко:

"Мітингів заробітчан, як це зробили фермери, не буде. У фермерів вже був урожай, який нікуди збувати. Вони мають найманих працівників, яких повинні були звільнити. 13 тисяч заробітчан хоче забрати Фінляндія чартерами. Ще незрозуміло, хто має право на ту роботу. Є нюанси пов'язані з поверненням потім цих людей з-за кордону. З іншого боку ми розуміємо, що заробітчани привозять гроші додому і підвищують купівельну спроможність в країні. Насправді заборона на виїзд - це не рішення Кабміну. Це думка окремих міністрів", - підсумував Дорошенко.


Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив 28 квітня, що Україна отримує звернення від інших країн стосовно українських працівників. Однак уряд керується міркуваннями безпеки та здоров'я своїх громадян. Масове вивезення українців на сезонні роботи за кордон на даний момент є нелогічним, вважає міністр.

Зараз ви читаєте новину «Соціальні бунти і розвал економіки: експерти спрогнозували наслідки заборони виїзду заробітчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі