четвер, 05 березня 2020 10:47

ЗМІ стверджують про замовний характер кримінальної справи проти компаній бізнесмена Барщовського

ЗМІ стверджують про замовний характер кримінальної справи проти компаній бізнесмена Барщовського
ЗМІ стверджують про ознаки замовлення у кримінальній справі проти двох компаній бізнесмена Тараса Барщовського

Кримінальне провадження щодо "Яблуневого дару" і "Танк Транс" ініціювала фінансова компанія "Інвестохіллс Веста", чий адвокат Антон Пономарьов значиться як потерпілий. Тарас Барщовський Обставини, які, на думку Нацполіції, вказують на вчинення кримінального правопорушення проти компаній "Яблуневий дар" і "Танк Транс", свідчать про замовний характер кримінального провадження, йдеться в розслідуванні порталу Delo.ua.

Формулювання "посадові особи ТОВ "Яблуневий дар" і ТОВ "Танк Транс" під виглядом отримання кредитів заволоділи грошовими коштами АТ "Дельта Банк" не відповідає дійсності, адже до моменту введення в банку тимчасової адміністрації в березні 2015 року обидві компанії погашали взяті кредити і платили нараховані відсотки, що повністю спростовує твердження про заволодіння грошовими коштами банку", - цитуються в тексті видання слова Ігоря Кулака, партнера адвокатського об'єднання Ratio Legis, яке надає правову допомогу групі компаній Т.B. Fruit.

Нагадаємо, що у середині лютого Головне слідче управління Національної поліції відкрило кримінальне провадження проти компаній ТОВ "Яблуневий дар" і ТОВ "Танк Транс", що входять в групу Т.B. Fruit українського бізнесмена Тараса Барщовського. Остання - один з найбільших в Європі і світі переробників фруктів і ягід, а також виробників концентрованих соків.

Кримінальне провадження щодо "Яблуневого дару" і "Танк Транс" ініціювала фінансова компанія "Інвестохіллс Веста", чий адвокат Антон Пономарьов значиться як потерпілий. У листопаді 2019 року ця компанія на аукціоні, проведеному Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, викупила права вимоги 6,19 млрд грн боргу "Яблуневого дару" і "Танк Транс" перед ліквідованим "Дельта Банком", а тепер використовує кримінальне провадження в якості важеля тиску на український бізнес. Однак насправді претензії "Інвестохіллс Веста" носять вельми спірний характер, - йдеться в розслідуванні порталу Delo.ua.

Як відомо, в 2011-2013 роках "Яблуневий дар" і "Танк Транс" уклали з "Дельта Банком" договори на чотири кредитні лінії на загальну суму 93 млн євро. Компанії справно виконували зобов'язання за кредитами, погашаючи заборгованість у встановлені договорами терміни, однак в кінці 2014 роки сам "Дельта Банк" опинився на межі неплатоспроможності, після чого НБУ відніс його до категорії проблемних і ввів свого куратора для контролю за діяльністю фінустанови. У 2015 році регулятор зовсім запустив процес ліквідації банку.

Незадовго до цього ТОВ "Яблуневий дар" по так званій схемі "схлопування" здійснило погашення всієї заборгованості за вказаними кредитними договорами шляхом зарахування з банком зустрічних однорідних вимог. Ця процедура була проведена на законних підставах відповідно до статті 601 Цивільного Кодексу України. Кредитні зобов'язання ТОВ "Яблуневий дар" були обмінені на $60 млн депозитних коштів компанії Cargill Financial Services, яка шляхом такого "взаємозаліку" вирішила проблему з поверненням свого депозиту в "Дельта Банку".

"На сьогодні до нас немає жодних претензій з боку "Дельта Банку" і Фонду гарантування вкладів", - зазначив Тарас Барщовський. Також він додав, що список боржників "Дельта Банку" можна вільно перевірити, і серед них компаній "Яблуневий дар" і "Танк Транс" немає, так як право вимоги було продано. І дійсно, згідно з інформацією на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за станом на 1 січня 2020 року в списку боржників "Дельта Банку", які повинні повернути борг відповідно до рішення суду, компаній "Яблуневий дар" і "Танк Транс" немає.

У той же час, стверджують юристи T.B. Fruit, "Інвестохіллс Веста" не може бути потерпілим у даному провадженні, оскільки "Яблуневий дар" і "Танк Транс" ніяких кредитних договорів з цією компанією не укладали. "Компанії "Яблуневий дар" і "Танк Транс" готові співпрацювати з правоохоронцями, однак виникає сумнів у неупередженості слідчих, про що свідчить спочатку явно замовний характер такого кримінального провадження", - каже Ігор Кулак.

Сьогодні компанія займає 9-12% світового ринку яблучного концентрату, і кожна 10-я пляшка соку в світі робиться з концентрату T.B. Fruit. Концентровані соки виробництва T.B. Fruit поставляються глобальним лідерам, таким як Nestle, PepsiCo, Coca-Cola, Refresco, Eckes-Granini.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ стверджують про замовний характер кримінальної справи проти компаній бізнесмена Барщовського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі