пʼятниця, 08 квітня 2011 16:06

Росіяни заманюють Україну в Митний союз 10 мільярдами

Росіяни заманюють Україну в Митний союз 10 мільярдами

Приєднання до Митного союзу (МС) і участь в Єдиному економічному просторі (ЄЕП) у рамках ЄврАзЕС може сформувати вигоди для України на суму $ 6-10 млрд.

До такого висновку прийшли експерти Інституту народногосподарського прогнозування Російської академії наук та Інституту економіки і прогнозування Національної академії наук України.

За словами заступника директора ІНП РАН Марата Узякова, однією з найбільш істотних вигод для України стане зменшення цін на базові ресурси, що сприятиме розвитку економіки.

Серед вигод для Росії він назвав пріоритетний доступ на український ринок та економію коштів на інфраструктурні проекти типу "Південний потік".

Потенційними мінусами такого кроку для України, на думку Узякова, можуть стати: часткова втрата контролю над окремими секторами економіки; ускладнення інтеграційних переговорів з Європейським союзом (ЄС), а також можливе підвищення конкуренції в окремих секторах внутрішнього ринку Україні, в результаті якої українські товари можуть бути потіснені російськими аналогами.

Згідно з результатами дослідження, при приєднанні України до МС приріст експорту українських товарів до Росії (без урахування експорту вуглеводнів) збільшиться за три роки на $ 4,6-8,8 млрд. У разі відмови України від участі в ТЗ очікується скорочення експорту до Росії, як мінімум, на $ 1,4-1,9 млрд.

Згідно з розрахунками, тільки за рахунок скасування в рамках ЄЕП експортних мит на вуглеводні, що експортуються з Росії в Україну, - позитивний приріст сальдо торгового балансу України становитиме $ 2,9 млрд за рахунок зниження вартості імпортованих вуглеводнів.

У прес-релізі зазначено, що можливе зниження в результаті інтеграції ціни на природний газ, що експортується з Росії в Україну, до $ 180 за 1 тис. куб. м (ціна для Білорусі в 2010 році) дасть позитивний приріст торговельного сальдо Україна до $ 5,1 млрд.

Крім того, ефект від скасування захисних заходів у взаємній торгівлі оцінюється в $ 0,5 млрд, а зняття технічних бар'єрів у торгівлі дасть ще більше $ 1 млрд.

У той же час, згідно з дослідженням, неучасть України в МС і формування зони вільної торгівлі з ЄС веде до погіршення умов торговельно-економічного співробітництва з Росією та іншими державами-членами МС.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни заманюють Україну в Митний союз 10 мільярдами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі