четвер, 07 квітня 2011 12:15

"Газпром": Україна зекономить $ 8 млрд, якщо вступить до Митного союзу

"Газпром": Україна зекономить $ 8 млрд, якщо вступить до Митного союзу

Україна могла б економити близько $ 8 млрд щороку на газі, якби вступила до Митного союзу.

Про це заявив заступник голови правління ВАТ "Газпром" Валерій Голубєв під час відповідей на запитання, що надійшли в рамках форуму "ПЕК Росії в XXI столітті".

"Будь ласка, заходьте, двері відчинені", - сказав він.

За оцінкою Голубєва, виходячи з річного імпорту газу Україні в 40 млрд кубометрів, річний економічний ефект від цього може становити близько $ 8 млрд на рік.

Нещодавно уповноважений кабінету міністрів України із співробітництва з РФ, країнами СНД і Євразійського економічного співтовариства Валерій Мунтіян заявив, що Україна може в липні приєднатися до протоколу про створення Митного союзу.

При цьому Україна зобов'язана відкоригувати свої зобов'язання в рамках Всесвітньої торгової організації. Мунтіян також заявив, що Україна не відмовляється від ідеї зони вільної торгівлі з ЄС.

"Тому наступний етап - договір про зону вільної торгівлі між Митним союзом та ЄС. Ми прогнозуємо його підписання 2015 року. А 2017 року можуть бути підписані договори про ЗВТ з АТЕС (організація Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. - ред.), з іншими об'єднаннями і країнами регіону", - сказав Мунтіян.

Одночасно заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій П'ятницький заявив, що членство України в МС виключає можливість укладення окремої угоди про вільну торгівлю з будь-якою іншою стороною, а значить тоді необхідно припиняти переговори з ЄС. П'ятницький запропонував укласти окрему угоду про вільну торгівлю з МС, що виключить подібний конфлікт.

Президент України Віктор Янукович у четвер висловився за зближення країни з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром": Україна зекономить $ 8 млрд, якщо вступить до Митного союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі