вівторок, 22 травня 2012 09:43

Російсько-українська ракетна програма незабаром буде згорнута

Російсько-українська ракетна програма незабаром буде згорнута
Україна, Росія і Казахстан реалізують програму "Дніпро" з 1999 року. Фото: timeszp.com

Реалізація російсько-української програми "Дніпро" з використання знятих з бойового чергування важких міжконтинентальних балістичних ракет РС-20 (за західною класифікацією - "Сатана") для запуску космічних апаратів, швидше за все, буде припинена.

Про це повідомило джерело в космічній галузі.

"Протягом найближчого місяця Військово-промислова комісія розгляне питання про доцільність продовження програми "Дніпро". На думку міністерства оборони Росії, подальша реалізація програми стає економічно невигідною і екологічно небезпечною. Така думка міститься у висновку, підготовленому військовим відомством", - сказав співрозмовник.

Оскільки, зазначив він, програма "Дніпро" запущена на основі російсько-українського міжурядового угоди, рішення про її припинення може бути прийняте тільки на міжурядовому рівні.

"Але позиція міністерства оборони Росії є багато в чому визначальною, оскільки ракети для космічних запусків беруться з арсеналів Ракетних військ стратегічного призначення, і фахівці РВСН забезпечують ці пуски", - сказав співрозмовник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойко поговорив з Міллером і не запропонував нічого нового - "Газпром"

Він зазначив, що для космічних запусків використовувалися ракети РС-20, які до цього більше 20 років стояли на бойовому чергуванні в РВСН.

"Після виведення з бойового складу РВСП ракета 2-3 роки зберігається на арсеналі, де немає умов для проведення на ній відповідних регламентних робіт. В результаті, щоб підготувати таку ракету до космічного запуску, потрібно замінити велику кількість комплектуючих, провести значний обсяг перевірок. Це все - додаткові витрати", - сказав співрозмовник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінекології співпрацюватиме з найбільшою приватною нафтовою компанією в світі

Він зазначив, що в Роскосмосі також вважають недоцільним продовження програми "Дніпро".

"Ракета" Дніпро "належить до легкого класу носіїв. Її з успіхом можуть замінити екологічно безпечні ракети "Союз-2-1В", а незабаром - легка ракета "Ангара", - сказав співрозмовник.

Україна, Росія і Казахстан реалізують програму "Дніпро" з 1999 року. Українсько-російсько-казахстанське ЗАТ "Космотрас" здійснює модернізацію розроблених ДКБ "Південне" (Дніпропетровськ) міжконтинентальних балістичних ракет РС-20 (SS-18 "Сатана") в конверсійну ракету "Дніпро" і проводить з її допомогою запуски малих супутників до недавнього часу з космодрому Байконур (Казахстан), а також з позиційного району Ясненской ракетної дивізії російських РВСН (Оренбурзька область).

Всього з 1999 року міжнародним космічним консорціумом "Космотрас" здійснено 17 успішних пусків ракет "Дніпро". Виведено на орбіту 62 космічних апарата, в тому числі, Італії, Німеччини, Малайзії, Великої Британії, Таїланду, Саудівської Аравії, Єгипту, США, Японії, Франції, ОАЕ, Іспанії, Росії.

Зараз ви читаєте новину «Російсько-українська ракетна програма незабаром буде згорнута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі