середа, 20 квітня 2022 16:44

Російське вугілля і нафта впали у продажах

Російське вугілля і нафта впали у продажах
Російська вугільна галузь починає відчувати наслідки санкцій. Фото: pixabay.com

Експорт російського вугілля у квітні впав більш як на 20%, а з початку року зниження становило 9%, повідомили у міненерго Російської Федерації.

Російська вугільна галузь починає відчувати наслідки санкцій за агресію проти України, повідомляє "Коммерсантъ".

Експортні поставки в лютому становили 14,3 млн т, у березні - 15,1 млн, у квітні - 14,3 млн.

Якщо в зимові місяці експорт традиційно знижується через логістичні обмеження, то його різке падіння у квітні виглядає нетипово з огляду на вкрай високі експортні ціни.

Видобування вугілля у Кузбасі за березень знизилося на 9% - до 19 млн т.

Зменшується видобування як коксівних, так і енергетичних марок. З початку року Кузбас видобував 57 млн т проти 58 млн за січень-березень 2021-го. Найбільше скоротилися відвантаження залізничним транспортом у західному напрямку - на 3,1 млн т, до 23,9 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З російських прилавків зникне електроніка й побутова техніка

Тим часом експорт російської нафти зменшився на 25% у всіх портах. Найбільше скоротилися потоки через Чорне море, повідомив Bloomberg.

Обсяги, які спрямовуються в Азію з портів на узбережжях Чорного моря, Балтії та Арктики, впали до найнижчого рівня за два місяці.

Середні морські потоки нафти становили 3,12 млн барелів на добу, що на 25% менше порівняно з попереднім тижнем.

За чинних ставок експортного мита на сиру нафту такі тижневі поставки принесуть РФ майже $181 млн, що на $60 млн менше, ніж тижнем раніше.

Протягом тижня спостерігалося скорочення експорту нафти з усіх чотирьох експортних регіонів РФ.

Поставки нафти Urals і Siberian Light з терміналів у Балтійському і Чорному морях скоротилися на 770 тис. барелів на добу, або на 30%. При цьому експорт з чорноморського порту Новоросійськ обвалився майже на 60%.

Обсяги поставок із трьох східних терміналів на узбережжі Тихого океану скоротилися на 205 тис. барелів на добу, або на 17%.

Вантажі з Мурманська, де переробляють нафту, вироблену вздовж арктичного узбережжя, також знизилися і скоротилися на 57 тис. барелів на добу, або на 15%.

Великі світові нафтотрейдери планують скоротити закупівлі нафти й палива у російських державних компаній вже з 15 травня.

Європейський Союз розробляє ембарго на російські нафтопродукти. Дефолт Росії може статися найближчими тижнями.

Зараз ви читаєте новину «Російське вугілля і нафта впали у продажах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі