четвер, 02 листопада 2023 17:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Раніше годували Гітлера, тепер Путіна: Nestle внесли у чорний список

Раніше годували Гітлера, тепер Путіна: Nestle внесли у чорний список
Nestle працює у країні-агресорці Російській Федерації. Фото: nazk.gov.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло швейцарську корпорацію Nestle до переліку міжнародних спонсорів війни.

Корпорація продовжує працювати у Російській Федерації, постачати товари і розширювати російську виробничу базу. Про це НАЗК повідомило у четвер.

"Історія нічому не навчила швейцарську корпорацію Nestle. Ще під час Другої світової війни компанія працювала на два фронти, постачаючи свою продукцію до складу сухих пайків німецької армії, і водночас експортуючи її до країн антигітлерівської коаліції", - пише агентство.

Nestle виробляє розчинну каву, мінеральні води, шоколад, морозиво, молочні продукти, дитяче харчування, корм для домашніх тварин та інші товари.

По всьому світу у лінію продукції компанії входить понад дві тисячі брендів.

Основні торгові марки - KitKat, Nescafé, Nesquik, Nestea.

Станом на початок 2022 року швейцарська корпорація мала у РФ сім фабрик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вдарили новими санкціями по російських олігархах і компаніях

У Nestle в Росії працює понад сім тисяч співробітників.

"Це є суттєвою підтримкою для економіки держави-терориста", - повідомляє НАЗК.

В РФ Nestle представлена через ТОВ "Нестле Россия". Позаторік вона сплатила податків на понад $25 млн.

Однак, Nestle так і не опублікувала дані про свої доходи і сплачені податки за 2022 рік, ймовірно побоюючись міжнародного тиску.

Торік Nestle імпортувало до РФ напівфабрикатів та сировини на $374 млн, а за дев'ять місяців 2023 року на $271 млн.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у компанії заявили про призупинення експорту та імпорту в Росію, за винятком товарів першої необхідності. Проте полиці російських магазинів досі переповнені їхньою продукцією.

Серед доступних продуктів у Росії: сніданки Bystrow, супи і бульйонні кубики Maggi, корм для тварин Purina, шоколадні батончики, кава Nespresso.

Крім того, в жовтні минулого року компанія під виглядом сухої молочної суміші завозила на територію РФ технічне обладнання.

"Тобто компанія завозить не лише сировину для товарів первинної необхідності, а й намагається приховано направляти до Росії технологічне обладнання для розвитку власного бізнесу", - повідомило НАЗК.

У квітні до списку спонсорів війни внесли китайську компанію Xiaomi Corporation. У третьому кварталі минулого року Xiaomi збільшила поставки в РФ на 39%.

Також до "чорного списку" внесли австрійську банківську групу Raiffeisen Bank International і французьку корпорацію "Ашан".

Цього місяця до списку спонсорів війни внесли компанію Bacardi Limited, виробника алкоголю і китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited, яка є власником інтернет-магазину AliExpress.

Також до списку потрапили тютюнові компанії Philip Morris International і Japan Tobacco International.

Зараз ви читаєте новину «Раніше годували Гітлера, тепер Путіна: Nestle внесли у чорний список». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі