четвер, 04 січня 2024 18:55

Польща заявила про безстрокове ембарго на українську агропродукцію

Польща заявила про безстрокове ембарго на українську агропродукцію
Про ембарго заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський. Фото: @MRiRW_GOV_PL

В уряді Польщі заявили, що польсько-український кордон не буде відкрито для українських товарів, а ембарго на їх експорт до Польщі буде безстроковим.

Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський на пресконференції після зустрічі з представниками польської асоціації профспілок фермерів і сільськогосподарських організацій, повідомила "Економічна правда".

"Кордони не відкриються, ембарго на українську продукцію безстрокове - доки його не знімуть", - заявив Секерський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туска обрали новим прем'єром Польщі

Польський міністр заявив, що підтримує вимоги фермерів, але їх треба увідповіднити до польського законодавства - зокрема й до законодавства Європейського Союзу.

Секерський послався на запити фермерів з Підкарпатського воєводства, які 4 січня відновили протест і блокування кордону на переході у Медиці.

"Ми виконуємо вимоги фермерів-протестувальників, але це тривалий процес. Якщо фермерам потрібно підписати угоду, я можу це зробити", - заявив він.

Секерський сказав, що ЄС домагається відновлення імпорту з України. Єврокомісія скерувала Польщі листа з вимогою скасувати безстрокове ембарго на безмитний імпорт деяких сільськогосподарських товарів.

У червні Європейська комісія продовжила обмеження на імпорт української агропродукції до 15 вересня 2023 року. Обмеження стосувалися імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України.

15 вересня Єврокомісія не продовжила заборону на імпорт українського зерна в сусідні з Україною держави-члени ЄС. Після цього Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку заборонили імпорт сільськогосподарської продукції з України.

Через три дні міністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що Україна подала позов до Світової організації торгівлі щодо трьох країн, які продовжили заборону на імпорт українського зерна всупереч рішенню ЄК про скасування обмежень.

У жовтні заступник міністра економіки Тарас Качка заявив, що Україна "поставила на паузу" розгляд скарги на Польщу, Угорщину і Словаччину.

Зараз ви читаєте новину «Польща заявила про безстрокове ембарго на українську агропродукцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі