понеділок, 22 жовтня 2012 16:17

Показники бюджету-2012 треба змінити, інакше і наступний буде нереальним - екс-міністр

Показники бюджету-2012 треба змінити, інакше і наступний буде нереальним - екс-міністр
Роман Шпек прогнозує, що для вітчизняної економіки наступний рік не буде легшим. Фото: ekomik.ru

ВВП України має зростати на 9-10% щороку для досягнення поставлених владою цілей.

Про це розповів старший радник "Альфа-Банку", колишній міністр економіки Роман Шпек у ефірі "Ера-FM".

"Для вітчизняної економіки наступний рік не буде легшим, хоч і передбачаються темпи економічного зростання 2,5%. У виробничій сфері це буде за рахунок покращення результатів діяльності аграрного сектора економіки. Проте 2,5% - це добре але недостатньо. Нам потрібно пам'ятати, що керівництво держави визначило метою до 2020 року - Україна за розвитком має увійти на рівень країн Великої двадцятки. Отже, нам треба демонструвати такі темпи розвитку, як в Китаї - 9-10%", - сказав він.

За його словами, макроекономічні показники бюджету на 2012 рік мають бути скореговані.

"Нам неминуче треба зробити корекцію макроекономічних показників цього року. Бюджет наступного року має будуватися на реальній базі, а не на якихось омріяних цифрах. Цього року зростання обсягів номінального валового внутрішнього продукту становитиме понад 1 трильйон 437-439 мільярдів. А в бюджеті на цей рік цифра зафіксована на рівні 1 трильйон 500 мільярдів. Отже, якщо на наступний рік прогнозується зростання ВВП 4,5%, то можна сказати, що від бази 1,5 трильйона це нереально", - зазначив Шпек.

Нагадаємо, уряд прогнозує зростання ВВП у 2013 році на рівні 4,5%.

Водночас у Національному банку України вважають, що зовнішня кон'юнктура наразі не дає підстав прогнозувати суттєве зростання ВВП України.

Зараз ви читаєте новину «Показники бюджету-2012 треба змінити, інакше і наступний буде нереальним - екс-міністр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі