четвер, 10 лютого 2022 13:30

Перевезення вантажів річками України сягнули рекордних показників

Перевезення вантажів річками України 2021 року сягнули 20,6 млн т. Це на 30,3% більше в порівнянні з 2020 роком, коли перевезли 15,8 млн т вантажів.

На Дніпрі обсяги вантажів зросли на 27,7% - з 11,2 млн т 2020-го до 14,4 млн т 2021 року. Про це повідомляє Асоціація "Річки України".

"Такого стрімкого зростання вантажів вдалося досягнути завдяки будівельним матеріалам. Попит на них з'явився внаслідок реалізації програми "Велике будівництво". Натомість щодо зерна ми бачимо зростання лише на декілька відсотків", - розповідає засновник "Річкового Форуму: вантажі, перевізники, термінали" Ігор Гошовський в коментарі Gazeta.ua.

За його словами, упродовж останніх трьох років спостерігається освоєння перевізниками річки Південний Буг. Якщо 2018 року цією річкою почала плавати компанія "Нібулон", то торік зявився ще один перевізник - "Грейн Трансшипмент".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Києва до Канева возитимуть на теплоходах - назвали дату

2021-го перевезення Південним Бугом зросли на 41,8% - до 0,7 млн т.

На Дунаї вантажопотік збільшився на 35,8%. Торік він становив 5,5 млн т у порівнянні з 4,1 млн т роком раніше. Серед основних вантажів тут - руда, зернові й металопродукція.

"Вперше за тривалий час обсяги вантажних перевезень на українських річках перевищили 20 мільйонів тонн. Також цей результат - найвищий з 1994 року, коли вантажопотік на річках України становив 19,9 мільйона тонн", - заявив виконавчий директор Асоціації "Річки України" Дмитро Козаченко.

 

Річками України відправляється приблизно 10% експорту українських вантажів. Розвитку галузі заважають нерозв'язані проблеми фінансування річкової інфраструктури: модернізація шлюзів, тривалість навігаційного періоду (не зумовленого погодними чинниками), підтримки глибин.

Зараз ви читаєте новину «Перевезення вантажів річками України сягнули рекордних показників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі