вівторок, 17 серпня 2021 16:28

Перенесення дати приватизації ОГХК негативно позначиться на вартості об'єкта - експерт

Перенесення дати приватизації ОГХК негативно позначиться на вартості об'єкта - експерт

Перенесення дати аукціону з приватизації АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія", який повинен відбудуться 31 серпня 2021 року може негативно позначитися на фінальній вартості об'єкта. Зараз ОГХК підходить до аукціону з відмінними фінансовими показниками, що підвищує інтерес потенційних інвесторів до об'єкта.

Своєю думкою поділився політичний експерт Віктор Таран в колонці для порталу "Цензор.нет".

"Практика української приватизації показує: якщо підприємство не приватизують з першого разу, воно може надовго "зависнути" в руках держави, поступово втрачаючи в ціні. Яскравий приклад тому - Одеський припортовий завод. 2009 року уряд Тимошенко майже приватизував підприємство за $500 млн, однак продаж був заблокований рішенням президента Ющенка. Рішення про приватизацію відтягалося до "кращих часів", які так і не настали: до 2016 року ОПЗ ніхто не хотів купувати навіть за $200 млн", - зазначив Таран.

Експерт упевнений, що зараз АТ "ОГХК" як актив може принести значно більше, ніж стартові 3,7 млрд грн. Позитивні фінансові результати, а також інтерес близько десятка інвесторів до аукціону підвищує шанси на вдалий результат для державного власника.

"Крім того, зараз АТ "ОГХК" як актив може принести державі істотно більше, ніж стартові 3,7 млрд грн. Логіка тут проста і очевидна: підприємство підходить до аукціону у відмінній формі, з позитивними фінансовими показниками, прозорою звітністю і хорошими (та що вже, відмінними!) новинами по можливості використання родовищ. Прозорі правила ведення аукціону з ходом ставки в 50 млн грн - еквівалент вартості ліцензії на розробку Селищанського родовища - стануть запорукою формування дійсно ринкової ціни за об'єкт", - вказує Віктор Таран.

Спроби дискредитації керівництва АТ "ОГХК", зокрема активна інформаційна кампанія проти проведення приватизаційного аукціону, політичний експерт пов'язує з колишніми бенефіціарами компанії, а також рішенням Держгеонадра по Селищанській ділянці титанових руд.

Приватизація ОГХК стане першою після продажу "Криворіжсталі" 2005 року спробою держави залучити великі іноземні інвестиції, а також ефективним способом боротьби з корупцією в державному секторі.

"Вперше після приватизації "Криворіжсталі" 2005 року, держава отримала реальну можливість залучити великий міжнародний капітал для розвитку національної економіки. Беручи до уваги негативний корупційний досвід на ОГХК, приватизація - це оптимальний крок встановлення ефективної роботи підприємства без ризику для державного власника", - резюмував Таран.

Зараз ви читаєте новину «Перенесення дати приватизації ОГХК негативно позначиться на вартості об'єкта - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі