четвер, 03 липня 2014 18:02

Падіння ВВП України до кінця року сягне майже 5 відсотків - НБУ

Падіння ВВП України до кінця року сягне майже 5 відсотків - НБУ
фото: www.companion.ua

Поточна оцінка Національним банком України падіння  валового внутрішнього продукту за підсумками 2014 року становить 4,6%.

Про це в ході телемосту на інвестиційній конференції в Лондоні повідомила глава НБУ Валерія Гонтарєва.

"Що стосується наступного року, то це зростання, не сильне, від 1% до 2%", - сказала Гонтарєва.

Валерія Гонтарєва нагадала, що офіційний урядовий прогноз падіння ВВП в цьому році наразі складає 3%, а в програмі з Міжнародним валютним фондом він оцінюється в 5%.

За словами глави НБУ, багато що залежить від ситуації у Східній Україні, яка негативно впливає на економіку країни.

Гонтарева зазначила, що як для відновлення економічного зростання, так і для зміцнення стабільності банківської та фінансового сектору потрібне якнайшвидше мирне вирішення цієї кризи.

Як повідомлялося, після нульового зростання у 2013 році уточнений в березні держбюджет-2014 побудований на прогнозі зниження ВВП на 3%.

Проте вже в квітневому меморандумі України з МВФ падіння економіки в поточному році оцінюється в 5%, а Європейський банк реконструкції та розвитку дає ще більш песимістичну оцінку в 7%.

Після відкриття програми stand-by економічна ситуація в Україні погіршилася у зв'язку з анексією Криму і різким загостренням конфлікту у Донецькій та Луганській областях. Мінекономрозвитку днями повідомило, що разом з експертами МВФ працює над коригуванням макропрогнозу.

У 2015 році МВФ прогнозує зростання ВВП України на 2%, ЄБРР очікує нульового зростання, а український уряд поки оцінює його в 1,7%.

Зараз ви читаєте новину «Падіння ВВП України до кінця року сягне майже 5 відсотків - НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі