четвер, 29 червня 2023 13:17

НБУ попередив обмінники щодо правил прийому старої і зношеної валюти

НБУ попередив обмінники щодо правил прийому старої і зношеної валюти
Громадяни не повинні втрачати свої кошти через вигадане пошкодження банкнот. Фото: eastnews.ua

Громадяни не повинні втрачати свої кошти через вигадане пошкодження чи зношення купюр іноземної валюти.

Національний банк України каратиме за будь-який "креатив" у тлумаченні норм і правил щодо обміну, заявив очільник регулятора Андрій Пишний, передає ZN.UA.

"По-перше, аморально і неприпустимо, особливо в умовах війни, примушувати громадян обмінювати 100 "білих" доларів на 90 "синіх" чи вимагати додаткову комісію. Усі долари США, випущені з 1914 року, є дійсними. Білі чи сині – вони все одно зелені. Їхню вартість визначає номінал та обмінний курс. Усе. Ніяких додаткових комісій за обмін справжньої валюти залежно від її номіналу, дизайну чи року випуску не передбачено", – йдеться у повідомленні.

Порушникам штрафи забезпечені, а деяким із них навіть загрожує анулювання ліцензій, додав Пишний. Будь-який "креатив" у тлумаченні позиції НБУ з боку учасників ринку або ігнорування чинних вимог призведе до невідворотної й адекватної реакції з боку регулятора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро і злотий стрімко подешевшали, що з доларом

"Останніми змінами ми повністю прибрали людський фактор, заборонивши банкам і небанківським фінустановам відмовляти клієнтам у обміні валюти, якщо лічильник чи детектор на касі підтвердив справжність банкнот. Це значить, що касир не може на око оцінювати справжність банкнот чи їхній стан і відмовляти в здійсненні валютно-обмінної операції. Дуже хочу, щоб мене почули: вигадуючи власні вимоги чи малюючи комісії за неіснуючі послуги, учасники валютообмінного ринку наражаються на ризик", – наголосив він.

Останнім часом валютні обмінники й деякі банки відмовляються приймати купюри з незначною потертістю, надписами та печатками.

Фінустанови пропонують клієнтам здавати такі банкноти із дисконтом у 10-15%, що раніше практикувалося тільки з дуже пошкодженими грішми. Водночас брати комісію за старі долари чи іншу валюту – незаконно.

Зараз ви читаєте новину «НБУ попередив обмінники щодо правил прийому старої і зношеної валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі