вівторок, 13 липня 2021 11:29

Назвали причини стрімкого зростання цін в Україні

У червні споживча інфляція в Україні залишилася на рівні 9,5%. За місяць ціни зросли на 0,2%. Інфляція вища, ніж прогнозували в Нацбанку.

Оброблені продовольчі товари продовжили дорожчати через високі світові ціни на продовольство.

Автор: Олена Луценко
  На 8% піднялися ціни закладів громадського харчування, культури, відпочинку
На 8% піднялися ціни закладів громадського харчування, культури, відпочинку

"Прискорилися темпи зростання цін на соняшникову олію та продукти її переробки. Збільшення виробничих витрат на сировину та енергію позначилося на вартості макаронних та кондитерських виробів, м'ясних і молочних продуктів", - повідомили в НБУ.

На 8,1% зросла вартість послуг. Піднялися ціни закладів громадського харчування, культури, відпочинку, страхування особистого транспорту, кабельного телебачення, інтернету та таксі.

Ціни на непродовольчі товари піднялися на 1,6%. Темпи зростання цін на сирі харчові продукти знизилися до 5,1%.

Вартість природного газу для населення продовжила зростати стрімкими темпами, якщо порівняти за рік. У місячному вимірі подорожчання незначне через запровадження річних контрактів із фіксованими тарифами для населення.

У червні зросли тарифи на проїзд у громадському транспорті в кількох обласних центрах. Причиною в НБУ назвали збільшення виробничих витрат, зокрема на паливо та оплату праці. Через підвищення цін на пиво прискорилося подорожчання алкогольних напоїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні різко зростуть тарифи на воду й опалення

Національний банк України очікує на сповільнення інфляції восени 2021 року.

В Україні за рік на 16% подорожчав хліб. Соняшникова олія додала в ціні 80%, а цукор здорожчав на 70% у порівнянні з червнем 2020 року, повідомляють у Держстаті.

Якщо порівняти ціни в червні торік, то яйця подорожчали на 12,6%, м'ясо – на 10,4%, макарони – на 9%.

Овочі подешевшали на 10%, фрукти – на 11%.

Через подорожчання природного газу на 34% зросли тарифи на житло, електроенергію, газ та інші види палива. Електроенергія подорожчала на 36,6%.

Зараз ви читаєте новину «Назвали причини стрімкого зростання цін в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі