понеділок, 04 грудня 2023 15:34

Наступного року золото може рекордно подорожчати

Наступного року золото може рекордно подорожчати
Золото наступного року може коштувати $2,2 тис. за унцію. Фото: Pexels

Ціни на золото наступного року можуть максимально зрости.

Зараз спотові ціни сягнули $2,1 тис. Ажіотаж на злитки може продовжитися, повідомляє CNBC.

Аналітики вважають, що наступного року ціни будуть вище рівня у $2 тис. Причиною цього вони називають геополітичну невизначеність, ймовірне ослаблення долара і можливе зниження процентних ставок.

Ціни на золото ростуть вже два місяці. Війна в Ізраїлі стимулює попит на золото як засіб захисту. Золото часто зростає у ціні в періоди економічної та геополітичної невизначеності. Його вважають надійним засобом збереження вартості.

"Очікуване зниження курсу долара США і процентних ставок протягом 2024 року є ключовими позитивними факторами для золота", - сказав керівник відділу ринкової стратегії, глобальної економіки та досліджень ринків UOB Хенг Кун Хау.

За його оцінками, до кінця 2024 року ціни на золото можуть сягнути $2,2 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому дорожчає золото і як на цьому заробити

"Цього разу, порівняно з 2011 роком, у золота просто менше кредитного важеля. Якщо брати ціни на рівні 2100 доларів і ставити на меті 2200 доларів за унцію", - сказав керівник металургійної стратегії компанії MKS Pamp Нікі Шилз.

Минулого понеділка спотові ціни на золото зросли до нового рекордного максимуму в $2110,8 за унцію. Потім дещо впали. Наразі ціна торгується на рівні $2,084.59.

3 жовтня Національний банк запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу. Новий курсовий режим посилить стійкість української економіки і валютного ринку.

Керована гнучкість курсу відрізняється від режиму "плаваючого" курсоутворення, який діяв в Україні до 24 лютого минулого року.

За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому.

НБУ, зокрема, компенсуватиме структурний дефіцит валюти. Завдяки цьому курс зможе змінюватися в обидва боки: зростати та знижуватися.

Крім того, НБУ суттєво обмежуватиме курсові зміни, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення. Офіційний курс визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.

Водночас курс на тих сегментах ринку, де мають змогу купувати і продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і останні півтора року. Йдеться як про готівковий ринок, так і про карткові курси банків.

Зараз ви читаєте новину «Наступного року золото може рекордно подорожчати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі