четвер, 17 червня 2021 15:11

Найдорожча ягода України: де найбільше купують і коли впаде ціна

Найбільше лохину купують у Києві й у великих містах, де люди заробляють більше. На гуртових ринках ягода в середньому коштує приблизно 300 грн, у роздріб - до 400 грн. Ціни міняються майже щодня, розповів Gazeta.ua головний агроном агрокомпанії "Еко-Парк" Федір Прима. Вирощує лохину на Чернігівщині.

Автор: Олена Луценко
  На ринку в Полтаві лохину продають по 50 гривень за 100 грам
На ринку в Полтаві лохину продають по 50 гривень за 100 грам

"В Україні ще не почався сезон збирання лохини. Та ягода, яка зараз продається - імпортна. Коли почнеться збирання української лохини, залежить від погоди. Це може бути 1 - 5 липня, а можливо, і 10-го. Ціна залежатиме від попиту. Є різні прогнози. Одні говорять, ягода подешевшає. Інші прогнозують, що ціни будуть на рівні минулого року. Попит залежить від купівельної спроможності, культури споживання. А пропозиція - від кількості виробників на ринку, погодних умов. Відповідно, цього року пропозиція має бути доволі великою, а попит - поки невідомо", - каже Федір Прима.

За чотири роки площі під лохину в Україні зросли в шість разів.

"Офіційна статистика каже, що станом на початок 2021 року лохиною засадили майже дві тисячі гектарів. За неофіційною - три тисячі гектарів. Ми орієнтуємося на останні. Чотири - п'ять років тому вирощували 600 чи 800 гектарів. З'являються нові виробники, розширюються вже наявні. Лохину вирощують у Закарпатській, Волинській, Житомирській, Київській і Черкаській областях. Торік був неврожай, тому ціни були високими. Щороку ягід дедалі більше на ринку й попит зростає", - говорить агроном.

У Європі кілограм лохини в магазинах коштує від €8 до €12.

"Там стабільніші ціни завдяки тому, що купівельна спроможність громадян вища. Це основний експортний ринок для українських виробників. Покупцем нашої лохини номер один є Нідерланди, потім Польща, Німеччина, Велика Британія, скандинавські країни. В Україні спостерігається тренд на здорову їжу. Люди почали більше купувати ягід. Це позитивно впливає на розвиток галузі", - зазначив Федір Прима.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Альпійська суниця родить до заморозків

В Україні клімат підходить для вирощування лохини, додав агроном.

"Є варіанти збирання ягід машинами. Але для високої якості продукції необхідно використовувати збирання вручну. Торік робочих рук вистачало. Цього року побачимо, як люди, які обіцяли приїхати, виконають обіцянки. Є люди, які щороку їздять на збирання лохини. Поки що немає глобальної кризи зі збирачами. Торік платили орієнтовно 12 гривень за кілограм зібраної ягоди. За день одна людина може зібрати 40-60 кілограмів", - підсумував Федір Прима.

Вирощування лохини в Україні зараз розвивається гігантськими кроками. Ця ягода найдорожча не тільки в Україні, а й за кордоном. Її споживання зростає в усьому світі.

Торік виробники лохини втратили понад половину запланованого врожаю. У супермаркетах продавалася лохина від 200 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожча ягода України: де найбільше купують і коли впаде ціна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі