Альпійська суниця плодоносить до заморозків

Автор: ФОТО надав Тарас Баландюк
  Працівники кооперативу ”Як бджола” в селі Боложинів Золочівського району Львівської області мульчують грядки суниць. Цього сезону планують зібрати п’ять тонн ягід
Працівники кооперативу ”Як бджола” в селі Боложинів Золочівського району Львівської області мульчують грядки суниць. Цього сезону планують зібрати п’ять тонн ягід

Ягода вразлива до бурої плямистості

— Зараз у тренді садити суниці. Але лісова дрібна, краще брати альпійську, — розповідає 49-річна Віталіна Свиридова з міста Сміла Черкаської області. — Купила торік пів сотні контейнерів такої.

Вибрала сорт Вересневий сюрприз. Він дає врожай з червня до заморозків. Також радують кількістю ягід сорти Регіна, Мрія, Олександрія, Білосніжка, Жовте чудо, Пори року. Вони стійкі до посухи. Ягоди важать по 5–7 г.

— Після висадки ця культура не вимагає догляду. Для рясного плодоношення їй досить поливу, — продовжує Свиридова. — Більшість сортів — безвусі. Розмножуються насінням або поділом куща. Альпійська суниця не любить загущеності. Їй потрібне повітря. Тоді менше дошкулятимуть хвороби.

Садити суницю можна до липня, якщо розсада в касетах. Усі сорти у плодоношення вступають на другий рік.

— Як хочете мати багато врожаю, не вирощуйте суниці на одному місці понад п'ять років. У старих рослин майже відмирає основне коріння, оселяються шкідники. На таких кущах ягоди виростають малі.

Суницю розсаджує в похмуру погоду, коли закінчилося плодоношення. Підійде ділянка, на якій росли кріп, петрушка, редис, морква. Не варто садити після картоплі, томатів, огірків, перцю чи капусти. Висаджує дворічну розсаду з чотирма листками й корінцями не менш як 6 см. Розправляє їх по лунці, але верхню бруньку не вкопує глибоко. За тиждень посипає грядку деревним попелом, поливає та розпушує ґрунт.

— Єдина слабкість суниці — вразлива до бурої плямистості. Але з нею гарно справляються препарати хорус або світч. Борошнисту росу знищують хорус і топаз. Зі шкідників може бути нашестя суничної попелиці. Вивести її допоможуть засоби моспілан, енвідор або актофіт.

Альпійську суницю вирощують і в промислових масштабах. За останні два роки затребуваність на неї зрівнялася з попитом на лохину й малину.

— Альпійська суниця найсмачніша з-поміж усіх видів. Дає урожай до морозів, — розповідає Тарас Баландюк, 33 роки, із Буська Золочівського району Львівської області. Співзасновник кооперативу з вирощування суниці. — Засадили нею все поле. Проклали систему крапельного поливу, щоб не було перебоїв з водою. За цей сезон плануємо зібрати 5 тонн ягід.

Грядки вкривають біорозкладною плівкою

— Краще садити суницю на біорозкладну плівку. З нею грядку не треба мульчувати сіном чи соломою, — каже 49-річна Віталіна Свиридова зі Сміли Черкаської області.

— За сезон плівка трохи зношується і може частково залишитися в землі. А ця перегниє, на відміну від звичайної чи агроволокна.

Біорозкладна плівка не пропускає сонячних променів і не дає рости бур'яну. Захищає ґрунт від пересихання, але не затримує воду. Грядки накривають матеріалом і через кожні 30 сантиметрів розрізають навхрест. В отвори садять суницю.

Зараз ви читаєте новину «Альпійська суниця плодоносить до заморозків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі