понеділок, 17 травня 2021 14:20

Полуниця подешевшає до 60 грн: яким буде врожай ягід і фруктів
5

Аномально холодна весна не зашкодила плодово-ягідним культурам. Садівники припускають, що прохолодний березень і перша половина квітня могли добре позначитися на рослинах. Вони виходили з зимового періоду поступово. Головне, щоб не було мінусових температур, розповів Gazeta.ua Олександр Хорєв, керівник проєкту "АПК-інформ:овочі й фрукти".

- Ягідний сезон уже почався та вступає в активний період. Якщо погода не принесе небажаних для фермерів сюрпризів, то кількість зібраної ягоди буде в рази перевищувати торішній урожай. Це вплине на ціни. Для ягід і фруктів першим індикаторним місяцем є травень, особливо нічні заморозки в перших числах. Торік 28 травня зафіксували температури нижче нуля. Вимерзло все й ми не побачили черешні ранніх сортів, суниці садової. Торік ягоди з'явилися тільки в середині червня в обмежених обсягах і за високими цінами.

Автор: Олена Луценко
  Полуниця з відкритого ґрунту почала з’являтися на ринках. Оптовики її продають по 120-135 гривень за кілограм. Ящик коштує 700 гривень
Полуниця з відкритого ґрунту почала з’являтися на ринках. Оптовики її продають по 120-135 гривень за кілограм. Ящик коштує 700 гривень

Який прогноз на цей рік?

На початку травня заморозків не було. Можна припустити, що врожайність ранніх і середніх сортів усіх фруктів і кісточкових буде хорошою. Деякі садівники вважають, що аномально холодна перша половина весни могла добре позначитися на насадженнях. Рослини виходили з зимового періоду поступово й холод не впливав на їхню вегетацію в той період. Катаклізмом є мінусова температура. Цього року є проблема не надто інтенсивного запилення, бо в холодну погоду бджоли та інші комахи літають не так активно. Але ж про повне не запилення говорити зараз ні про які культури не можна. Поширюють інформацію, що кісточкові цьогоріч в Україні примерзли. Це добре для деяких фермерів. Якщо буде ціна висока, то можна казати, що нема врожаю. Продавати ж хочеться за високою ціною. А врожай є. Якщо пропозиція буде великою, то й ціни підуть униз.

Другий індикаторний місяць - червень. Цього місяця часто спостерігаються довгі періоди з засушливими днями й високою температурою повітря. За такої погоди рослини погано розвиваються. Якщо впродовж одного тижня дощитиме, через що не можна буде обробляти насадження потрібними препаратами, тоді будуть втрати урожаю за кількістю та яквстю.

Автор: Олена Луценко
  Кісточкові цього року дадуть хороший урожай. Вони не померзли. Бджоли літали не дуже інтенсивно через холодну весну, але урожай буде
Кісточкові цього року дадуть хороший урожай. Вони не померзли. Бджоли літали не дуже інтенсивно через холодну весну, але урожай буде
Коли з'явиться дешева полуниця?

Понад два тижні в України торгують полуницею з теплиць у південних регіонах. Саме там фермери роблять акцент останні кілька років на цю ягоду. Вони збільшують насадження в тунелях і плівкових теплицях, щоб вийти раніше на ринок і заробити більше. Але масово цієї ягоди немає зараз, бо виробництво обмежене. Тому ціни повзуть униз повільно. Зараз кілограм полуниці коштує 150-180 гривень.

Полуниця з відкритого ґрунту почала з'являтися на ринках. Її ще мало, ягода не дуже велика, різного калібру. Перша полуниця за такої несприятливої погоди не буде солодкою, як у розпал сезону. Масово ягода з ґрунту піде, коли впродовж двох-трьох тижнів триматиметься стабільна погода з теплими денними й нічними температурами. Тоді ціна почне інтенсивно знижуватися. Зараз гуртова вартість - 140 гривень, у пік сезону буде 60-70. Якщо не буде погодних катаклізмів, ціна має ще впасти.

Автор: Олена Луценко
  Масово ягода з ґрунту піде, коли протягом двох-трьох тижнів триматиметься стабільна погода із теплими денними й нічними температурами
Масово ягода з ґрунту піде, коли протягом двох-трьох тижнів триматиметься стабільна погода із теплими денними й нічними температурами

Кажуть, що садівники відмовляються від вирощування малини. Чи дійсно це так?

Чотири-п'ять років тому був сплеск вирощування малини в Західній Україні. Працювало кілька державних програм із розвитку сімейного господарства. Заохочували людей брати саджанці й вирощувати. Обіцяли допомогу з продажем ягоди. Минулі три роки кілограм малини в гурті коштував до 6 гривень. Господарства почали відмовлятися від неї. Ідеться про ділянки від двох соток до 1,5 гектара. Вони не змогли повністю налагодити процес - від саджання до збуту ягоди. У цьому сегменті відбулося скорочення.

Щодо фермерів, то останні роки багато з них робили акцент на ремонтантні сорти малини, які дають кілька врожаїв: у липні, серпні, а іноді й у вересні. За експортом замороженої ягоди малина побила рекорд позаминулого року. Урожай був хороший, ціна доступна для закупівлі переробниками. Тому можу сказати, що виробництво малини в Україні навіть трохи росте.

Автор: Олена Луценко
  За експортом замороженої ягоди малина побила рекорд позаминулого року
За експортом замороженої ягоди малина побила рекорд позаминулого року

Чому лохина в Україні така дорога?

Вирощування лохини зараз розвивається гігантськими кроками. Ця ягода найдорожча не тільки в Україні, а і за кордоном. Її споживання зростає в усьому світі.

Ціну на ринку роблять не фермери та імпортери-експортери. На неї впливають два чинники: попит і пропозиція. Та їхнє співвідношення. В Україні збільшується споживання цієї ягоди без усіляких програм. Ні реклама, ні телевізор не примушує людей їсти лохину. Ягода дуже смачна, не неї росте попит серед населення. Так, не всі можуть дозволити собі за такими цінами придбати лохину.

Торік утратили більш ніж половину запланованого врожаю. У супермаркетах продавалася лохина від 200 гривень за кілограм. Здебільшого це лохиною було назвати складно, бо то була продукція другого сорту й нижче. Але люди купували. Експорт також був, бо підписані контракти.

Лохина коштуватиме дорого, поки не буде перевиробництва. Такими темпами, як у нас насаджується ця ягода, прогнозували зниження цін два роки тому. Але минулий рік перевернув усе з ніг на голову. Ніхто не очікував заморозків у травні, які завдали багато шкоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європі потрібні робочі руки: коли українці масово поїдуть за кордон

Чи вистачає робочих рук для збирання ягід?

Проблеми з працівниками були, є й будуть. Ця проблема актуальна навіть у рік повних карантинних обмежень, коли наші люди не могли поїхати на роботу за кордон. Не всі хочуть і вміють працювати на полі. Робота в теплицях - теж пекельна праця. Ще є конкуренція в зарплаті. Закордонний роботодавець буде переманювати вищими заробітками.

Людський ресурс є одним із найважливіших. Багато компаній раніше навіть не замислювалися про інфраструктуру. Максимум - возили робочих автобусами на поля. Зараз інфраструктура в деяких господарствах може дати фору іноземним компаніям щодо умов проживання, харчування.

Автор: Олена Луценко
  Цьогоріч прогнозують хороший урожай яблук
Цьогоріч прогнозують хороший урожай яблук

Який цього року очікують урожай яблук?

Зараз яблуні якраз цвітуть. Кілька сонячних тижнів і їх усіх запилять. Сподіватимемося, що не буде погодних негараздів надалі. Два роки в Україні не вистачало власних яблук. Цьогоріч урожай прогнозують непоганий. Зможемо повернутися до всіх країн, де напрацювали експорт 2018 року. Тоді мали рекордний урожай в Україні.

Магазини розпродують українські яблука. Ціни знизилися на 2-3 грн. Наприклад, кілограм яблук сорту Айдаред можна купити за 19-22 грн, Голден - від 13 грн.

Зараз ви читаєте новину «Полуниця подешевшає до 60 грн: яким буде врожай ягід і фруктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі