понеділок, 26 березня 2012 10:11

Найбільше перед Великоднем подорожчають овочі та молочка - експерти

Найбільше перед Великоднем подорожчають овочі та молочка - експерти
Вартість огірка зараз становить 15-17 грн/кг, томатів - 30 грн/кг. ФОто: mygazeta.com

Цього року традиційне передвеликоднє подорожчання стосуватиметься передусім ранніх овочів.

На думку експерта плодоовочевого ринку Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Ігоря Стрелюка, вони подорожчають мінімум на 10%, пише портал "Дело".

Якщо ж погода буде несприятливою, що призведе до зниження пропозиції тепличної продукції, то зростання цін може сягнути 25-30% в порівнянні з поточним рівнем цін. Вартість огірка зараз становить 15-17 грн/кг, томатів - 30 грн/кг, зелені (кріп, петрушка) - 35-40 грн/кг. Редис коштує від 4 грн за пучок до 10-12 грн. За його словами, споживання овочів у ці святкові дні підскакує на 60% - високі ціни не відлякують споживача.

Подорожчання варто очікувати і на молочні продукти, в першу чергу творог. Ціна цього продукту на ринку може додати близько 5 грн на кілограмі.

М'ясна продукція (свинина) дорожчає вже зараз, незважаючи на пост, так що до моменту його закінчення може додати ще 10%. Як зазначав експерт Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський, зростання цін викликане не тільки збільшенням собівартості зокрема і за рахунок транспортних витрат і т.д., але й скороченням поголів'я свиней в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія відправила в Україну трьох ревізорів для перевірки сиру

"Як тільки ціни досягнуть певного рівня, поголів'я знову почне зростати", - пояснює він.

І нарешті - курячі яйця, які і так в лютому стали рекордсменами по здорожчанню серед продовольчих товарів. За даними АМКУ, протягом 1 кварталу 2012 року ціни на цю продукцію зросли на 18% порівняно з 4 кварталом 2011 року.

"Так, було зростання цін протягом декількох тижнів на куряче яйце. Це відбувається, з одного боку, тому що ми постійно нарощуємо експорт на зовнішні ринки і це приємно і важливо для розвитку галузі, а з іншого боку - у нас є певний монополізм в цьому секторі і на сьогодні АМКУ моніторить цю ситуацію", - сказав міністр агрополітики та продовольства Микола Присяжнюк.

Кілька попереджень виробникам і торговим мережам АМКУ вже зробив.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше перед Великоднем подорожчають овочі та молочка - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі