четвер, 19 березня 2015 13:45

Нацбанк не дозволить підняти курс вище 25 гривень за долар - експерт

Нацбанк не дозволить підняти курс вище 25 гривень за долар - експерт
Фото: zn.ua

Нацбанк наголошує на тому, що не буде займатися штучним утримуванням курсу. Він триматиметься в певному коридорі в межах від 22 гривень за долар до 25. Якщо буде вищим, тоді Нацбанк втрутиться і застосує власний ресурс для зниження курсу. Про це кореспонденту Gazeta.ua заявив економіст Борис Кушнірук.

"Перед отриманням кредиту Нацбанк штучно утримував валюту. Деякі компанії не виходили на ринок, очікували, що курс зміцниться. А зараз почали виходити. Якщо коливання буде в певному коридорі, то Нацбанк не палитиме ресурс", - каже Кушнірук.

Кредит МВФ не спричинив різке зниження курсу долара, як обіцяли раніше. В угоді між МВФ та Нацбанком було чітко прописано, що кредит, який даватимуть Україні, не може бути використаний на утримання курсу.

"Нацбанк продовжує видавати валюту імпортерам по їхніх попередніх заявках, - каже економіст Олександр Охріменко. - Два тижні тому купувати валюту дозволяли лише по 10% заявок. Зараз половину заявок задовольняють. Коли почнуть задовольняти всі заявки, курс ще зросте. Нацбанк мав надії на те, що банки почнуть позичати валюту за кордоном. Але цього не сталося, навпаки банки продовжують погашати кредитні позики, звідси і брак валюти"

В обмінниках долар коштує по 27,5 гривень.

"На курс впливає, ще й податок від уряду на війну. До цієї суми потрібно додати ще 3,5%. Це стимулює людей не купувати валюту, а лише її збувати і знову виходити на чорний ринок", - продовжив економіст.

Нагадаємо у середу, 18 березня, Національний банк України опустив офіційний курс гривні до долара відразу на одну гривню і 5 копійок - до 23,29 грн за дол. Євро офіційно подорожчав на 1,29 грн до 24,77 грн. Десять російських рублів коштують 3,77 грн.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк не дозволить підняти курс вище 25 гривень за долар - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі