понеділок, 21 жовтня 2024 12:52

МВФ висунув нові умови для продовження фінансової підтримки України

МВФ висунув нові умови для продовження фінансової підтримки України
МВФ висунув нові умови для продовження фінансової підтримки України. Фото: biz.today.ua

Наступний рік обіцяє бути складнішим за нинішній у питанні отримання фінансування.

Міжнародний валютний фонд оновив меморандум щодо економічної та фінансової політики в межах п'ятого перегляду кредитної програми, йдеться на сайті організації.

До кінця грудня 2024 року Україна повинна ухвалити закон про реформу Рахункової палати, внести зміни до закону про правотворчу діяльність для забезпечення незалежності НКРЕКП, а також сформувати наглядову раду Укренерго у повному складі, яка повинна складатися з семи членів: троє від держави та четверо незалежних (іноземних).

Національний банк України також отримав завдання - до кінця жовтня провести оцінку основних фінансових та операційних ризиків для стабільності фінансової системи за різними сценаріями і підготувати плани на випадок непередбачених ситуацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит електроенергії в Україні може перевищувати 4 ГВт - МВФ

МВФ також відтермінував два раніше встановлені показники: аудит НАБУ перенесено з кінця вересня 2024 року на кінець січня 2025 року, а зміни до Кримінального процесуального кодексу щодо строків досудового розслідування також відкладено.

Крім того, МВФ висунув такі вимоги:

1. ухвалення поправок до Бюджетного кодексу згідно з Планом дій з управління державними інвестиціями до кінця січня 2025 року;

2. призначення нового голови Бюро економічної безпеки, обраного на конкурсі, до кінця лютого 2025 року;

3. затвердження методології оцінки державних інвестиційних проєктів до кінця лютого 2025 року;

4. реєстрація законопроєкту про податкову звітність для операторів цифрових платформ (таксі, оренда нерухомості, маркетплейси тощо) до кінця квітня 2025 року;

5. призначення голови Державної митної служби та постійних керівників усіх регіональних митниць до кінця червня 2025 року;

6. подання бюджетної декларації на 2026–2028 роки відповідно до параметрів програми до кінця червня 2025 року.

Зазначається, що рада МВФ завершила п'ятий перегляд Програми розширеного фінансування (EFF) для України, що дозволило виділити Україні близько $1,1 млрд. Ці кошти будуть спрямовані на підтримку державного бюджету.

МВФ зазначив, що в першій половині 2024 року українська економіка виявилася більш стійкою, ніж очікувалося, завдяки стійкому зростанню, помірній інфляції та достатнім резервам, підтриманим значною зовнішньою допомогою. Проте прогноз на кінець 2024 року та 2025 рік погіршився з часу четвертого перегляду (у червні), головним чином через тривалі російські атаки на енергетичну інфраструктуру України та невизначеність у зв'язку з війною.

Експерти Міжнародного валютного фонду оновили свій прогноз щодо тривалості війни Росії проти України.

"В оновленому базовому сценарії війна зійде нанівець в останньому кварталі 2025 року, що чинитиме сильний гальмуючий вплив, але Україна зможе підтримувати помірне економічне зростання", - сказано в документі.

Зараз ви читаєте новину «МВФ висунув нові умови для продовження фінансової підтримки України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі